Het moment is daar: je website is af en klaar voor het grote publiek!

Met de stappen uit deze handleiding heb jij straks jouw website live staan op jouw gewenste domeinnaam.

In deze handleiding:

Stap 1: Check eerst deze punten
Stap 2: Pas je DNS instellingen aan bij je domeinprovider
Stap 3: Koppel je Phoenix website

Stap 1: Check eerst deze punten

Is jouw website wel echt klaar om live te zetten? Controleer eerst onderstaande punten, zodat je zeker weet dat je straks goed van start gaat.

• Heb je bij elke pagina en bij elke blogpost een meta title en meta description ingevuld? Zorg dat dit overal is ingevuld, zodat Google weet waar de pagina's over gaan.

• Staan alle pagina's die je live wil ook daadwerkelijk op 'public'? Als de pagina's nog op 'draft' staan, kun alleen jij deze pagina's zien als je ingelogd bent.

• Heb je alle tekst gecontroleerd, alle linkjes getest, je funnel een keer doorlopen en werkt alles goed?

Heb je alles gecontroleerd en ben je er écht klaar voor? Dan gaan we verder!

Uitleg over domeinnamen en hosting

Om je website live te zetten, heb je een domeinnaam nodig.

Een website heeft altijd een domeinnaam en hosting. De domeinnaam is alleen de naam (bijvoorbeeld https://imu.nl). De hosting is de ruimte op de server waar jouw website op staat.

Phoenix regelt alleen de hosting van jouw website. De domeinnaam (maar ook de e-mail bijvoorbeeld) wordt niet geregeld door Phoenix.

Dit betekent dat je bij een domeinnaam naar keuze moet aanschaffen bij een domeinbeheerder (bijvoorbeeld TransIP). Vervolgens moet je ervoor zorgen dat deze domeinnaam correct wordt doorgestuurd naar jouw Phoenix website. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je de DNS-instellingen van jouw domeinnaam aanpassen.

Stap 2: Zo pas je de DNS-instellingen aan

De DNS-instellingen pas je aan bij jouw domeinbeheerder. Volg de volgende stappen:

• Open het DNS beheer van de domeinnaam die je wil gebruiken voor jouw Phoenix website

• Verwijder de bestaande "A" records voor jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Verwijder de bestaande "A" records voor www

• Verwijder de bestaande "AAAA" records voor jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Verwijder de bestaande "AAAA" records voor www

In de onderstaande afbeelding zie je welke A records je zou moeten verwijderen als je de DNS instellingen van de domeinnaam www.trainingsprogrammaimu.nl zou willen veranderen. De regels die rood zijn gemaakt zouden verwijderd moeten worden.

Vervolgens is het tijd om de nieuwe records toe te voegen:

• Voeg het A record 15.197.171.219 toe aan jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Voeg het A record 3.33.173.68 toe aan jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Voeg het A record 15.197.171.219 toe aan www

• Voeg het A record 3.33.173.68 toe aan www

• Je hoeft geen nieuwe AAAA records toe te voegen

Verschillen per domeinbeheerder

Let op: Is STRATO, XEL of YourHosting jouw domeinprovider? Dan werken deze instellingen net even anders. Is dat geval kun je maar 1 A record aanmaken. Kies dan voor; 15.197.171.219

Per domeinbeheerder ziet het DNS-beheer er verschillend uit. Het kan ook verschillen hoe je records moet toevoegen: bij sommige domeinbeheerders moet je bijvoorbeeld altijd een '@' gebruiken in plaats van je domeinnaam. Bij andere domeinbeheerders moet je altijd een punt achter de domeinnaam plaatsen.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je het beste de handleidingen van jouw domeinbeheerder raadplegen of contact opnemen met jouw domeinbeheerder. Zij kunnen jou dan verder vertellen hoe je de bovenstaande records juist in moet stellen.

Is het gelukt om de DNS-instellingen aan te passen? Dan is het tijd om je website daadwerkelijk live te zetten!

Stap 3: Navigeer naar de sitemanager en zet je website live

Ga naar de sitemanager en log in. Ga vervolgens naar het overzicht van al je websites en klik naast de website die je live wil zetten op 'Beheer'

Ga vervolgens naar het tabblad 'Instellingen' en klik op 'Ga Live'.

Vul vervolgens je domeinnaam in en klik op 'Ga live'. Er wordt gecontroleerd of je DNS-instellingen goed staan. Als je alles goed ingesteld had, wordt je website live gezet. Staan er nog DNS-records niet goed ingesteld? Dan krijg je daar een melding van en kun je de onjuiste DNS-records aanpassen.

Alles goed ingesteld? Wanneer je website bereikbaar is via het nieuwe domein, is afhankelijk van de domeinbeheerder. Vaak is dit binnen 4 uur het geval, het kan maximaal 24 uur duren.

Gefeliciteerd met het live zetten van jouw website! 🎉

Lukt het niet? Doe deze controle

Heb je nog niet de juiste DNS-instellingen, maar weet je niet waar het aan ligt? Volg onderstaande stappen om te bekijken waar het mis gaat. Kom je er niet uit? Stuur een berichtje naar de support, dan kijken we met je mee!

Om te kijken welke DNS-instellingen er zijn doorgevoerd voor een domeinnaam, gebruiken we de website MX ToolBox: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx. Per record kijken we of het goed staat ingesteld.

A record van jouw domeinnaam zonder www

Klik op het pijltje naast 'MX Lookup' en selecteer 'DNS Lookup'. Vul je domeinnaam in zonder https:// of www. en klik op 'DNS Lookup'. Controleer nu of er bij IP Address inderdaad '15.197.171.219 & 3.33.173.68' staat.

Staat dit er? Dit A record voor jouw domeinnaam is goed ingevuld.
Staat dit er niet? Er gaat nog iets mis. Heb je het bestaand A record verwijderd en het nieuwe record correct ingevuld?

A record voor www

Vul ook je domeinnaam met www. ervoor in en doe de test nog een keer. Controleer wederom of er bij IP Address '15.197.171.219 & 3.33.173.68' staat.

AAAA record van jouw domeinnaam zonder www

Vul jouw domeinnaam zonder www in. Klik op het pijltje en kies dit keer voor 'AAAA Lookup'. Er moeten geen AAAA records gevonden worden. Controleer of dit inderdaad het geval is.

Zie je wel DNS-records staan? Dan heb je nog niet alle AAAA records verwijderd.

AAAA record voor www

Vul dit keer jouw domeinnaam met www. ervoor in. Klik opnieuw op 'AAAA Lookup'. Controleer wederom of er geen AAAA records gevonden worden.

Staan de DNS settings nu helemaal goed? Zet dan nog even jouw Phoenix website Live in de Sitemanager via > Stap 3: Navigeer naar de sitemanager en zet je website live

Succes 🤩