Plug&Pay koppelen met Zapier
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In deze handleiding laten we je zien hoe je Plug&Pay kunt koppelen met Zapier!

Wat is Zapier?

Zapier is een tool die andere tools met elkaar koppelt. Je maakt ongetwijfeld gebruik van verschillende tools voor jouw onderneming. Zapier kun je zien als de lijm tussen al die tools. Door een koppeling in Zapier, kun je met een trigger in een ene tool, een actie laten gebeuren in een andere tool. Hierdoor kun je gemakkelijk taken automatiseren.

De Plug&Pay-integratie met Zapier

Je kunt de Plug&Pay-integratie vinden op deze pagina van Zapier. Je kunt ook simpelweg zoeken op 'Plug&Pay' als je een nieuwe zap aanmaakt.

Triggers

Plug&Pay kun je gebruiken als een trigger in Zapier. We hebben meerdere triggers:

• Affiliated Accepted

• Subscription ended

• Invoice Created

Affiliated Accepted wordt getriggerd zodra er een affiliate wordt geaccepteerd in jouw shop (handmatig of geautomatiseerd - afhankelijk van jouw affiliate-instellingen).

Subscription Ended wordt getriggerd zodra de status van een abonnement op 'inactief' komt te staan. Oftewel, wanneer een abonnement is afgelopen.

Invoice Created wordt getriggerd zodra er een factuur wordt aangemaakt. Dit kan zijn dat iemand een bestelling heeft gedaan in jouw Plug&Pay, of dat je handmatig een bestelling met factuur hebt aangemaakt.

Voor deze trigger kijken we echt naar het aanmaken van de factuur. Dat staat dus los van de betaling zelf. Als je een betaling op factuur hebt of een SEPA incasso en de betaling is nog 'in afwachting', wordt dit event dus wel getriggerd.

Het is niet mogelijk om Plug&Pay als action te gebruiken in Zapier.

Een zap maken

Maak een nieuwe zap aan kies Plug&Pay als trigger. Kies vervolgens voor het event dat je wil als trigger:

In de volgende stap zul je jouw Plug&Pay moeten koppelen aan Zapier. Dat doe je door op 'sign in' te klikken:

Vervolgens krijg je een scherm waar je je API-key van Plug&Pay zult moeten invullen:

De API-key in Plug&Pay vind je onder Instellingen > Koppelingen & Integraties > Ontwikkelaars.

Allereerst moet je akkoord geven op de ontwikkelaarsovereenkomst, voordat je de API-keys kunt aanvragen. Klik hiervoor op "Aan de slag" en accepteer de voorwaarden.

Als je dit hebt gedaan kan je klikken op "Nieuwe API Sleutel toevoegen" - geef de API een herkenbare naam, zodat je achteraf weet waarvoor je de API gebruikt, bijvoorbeeld Zapier - Kajabi.

De API-key wordt één keer getoond, kopieer deze en plak hem direct in Zapier!

Let's go back to Zapier en plak de API-key👇

Extra opties bij de trigger

Als je je account hebt gekoppeld, ga je naar de extra opties van de trigger:

Bij Products kun je kiezen voor welke product(en) deze zap geldt. De zap wordt alleen getriggerd voor bestellingen van de producten die je hier kiest. Laat dit veld leeg om een zap te maken die voor alle producten geldt.

Bij Product groups kun je een productgroep kiezen waarvoor deze zap geldt. De zap wordt dan alleen getriggerd voor bestellingen van producten die binnen deze productgroep vallen. Laat wederom leeg om alle productgroepen te triggeren.

Bij Trigger on recurring invoices kun je kiezen wat je wil met deze zap bij termijnbetalingen en/of abonnementen. Als je true kiest, wordt deze zap bij elke herhaalfactuur binnen een termijnbetaling of abonnement getriggerd. Als je false kiest wordt deze zap eenmalig (bij alleen de eerste bestelling) getriggerd.

De trigger testen

In de volgende stap test je de connectie met Zapier. Zapier kijkt of ze een event kunnen vinden in jouw Plug&Pay account.

Als de test succesvol is, zie je een groen vinkje en krijg je een voorbeeld van de velden die worden opgehaald bij dit event.

Na het voltooien van de test, kun je jouw gewenste 'action' koppelen en zo de automatisering maken die jij wil!

Veelgestelde vragen

Kan ik klantdata in de test van Zapier krijgen?

In de test staat altijd testdata en geen klantdata. Het is niet mogelijk om klantdata uit jouw Plug&Pay als test in jouw Zapier te krijgen. Als je precies wil zien welke klantdata er gevuld wordt in welke velden, kun je het beste na het actief zetten van je zap een testbestelling doen om dit te controleren.

Hoe wordt een custom field getoond in Zapier?

Als je zoekt op 'custom field' zie je de volgende velden:

Het eerste custom field dat getoond wordt op jouw checkout is 'Custom Field 1' en de tweede 'Custom Field 2'. Ze hebben in Zapier altijd deze namen. De velden in Zapier zullen dus nooit dezelfde namen hebben als jouw aangemaakte custom fields.

'Label' is hoe jij je custom field genoemd hebt, 'value' de waarde die de klant daar invoert. 'Items Custom Field 2 Value' is dus de waarde die een klant invult in het tweede custom field op jouw checkout.