Laatst kreeg ik de opmerking dat ik regelmatig mijn handleidingen start met een ongemakkelijk grapje. Dit keer vind ik dat niet zo nodig, dus ik zal maar Redirect met de deur in huis vallen 🚪 🏡

Sorry. Toch gedaan. Niet boos zijn.

Inhoud

1. Wat is een 301 redirect?

2. Een 301 redirect instellen in Phoenix

3. Voorbeeld van een 301 redirect in Phoenix

4. Controleren of de 301 redirect werkt

5. Help mijn redirect doet het niet

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect gebruik je wanneer je een website URL of domeinnaam permanent wilt doorverwijzen naar een andere locatie. ↪️

Bijvoorbeeld als je bent overgestapt op een nieuwe domeinnaam, wanneer je de URL van een pagina op je site aanpast of wanneer je een pagina op je site verwijdert.

Het voordeel van een 301 Redirect is dat je zoveel SEO waarde behoudt. Het is dus goed voor je Google positie. 📈

Let op: Dit is anders dan een 302 redirect. Een 302 redirect gebruik je voor een tijdelijke doorverwijzing. Hierbij behoudt de oude URL nog zijn SEO waarde.

Een 301 redirect instellen in Phoenix

Een redirect instellen binnen Phoenix is vrij eenvoudig. In het volgende stappenplan leg ik je in 5 stappen uit hoe je dit zelf kan doen.:

1. We beginnen makkelijk. Ga via Dashboard > Settings > Redirects naar het beheer van je redirects.

2. Klik op 'Create new redirect' om een nieuwe Redirect toe te voegen. Er verschijnt vervolgens een scherm met Source URL & Target URL'.

3. Vul vervolgens je redirect in. Let op dat je bij source URL alleen de slug invult. Dat is alles achter de domeinnaam. Je begint dus met een "/" en eindigt met een "/".

Bij target URL dien je de volledige URL in te voeren, dus vanaf "https://" tot en met "/"

Achter Source URL vul je de bronpagina in, dus waar vandaan ge-redirect moet worden. Achter Target URL vul je de doelpagina in, dus waar uiteindelijk naar ge-redirect moet worden.

Voorbeeld 301 redirect in Phoenix

Stel dat ik de pagina https://max.phoenixsite.nl/partners wil redirecten naar https://max.phoenixsite.nl/affiliate-partner-page

Dan vul ik bij Source URL in: /partners/

En vul ik bij Target URL in: https://max.phoenixsite.nl/affiliate-partner-page/

Dat ziet er in de praktijk dan zo uit:

4. Check de overige instellingen van je redirect en pas deze naar wens aan.
5. Klik op Save om je Redirect op te slaan. Deze verschijnt nu in je lijst met redirects!

En klaar is Kees! Althans... als alles goed is gegaan tenminste.

Controleren of je Redirect werkt

Het is altijd verstandig om je Redirect eerst even te testen. Dit doe je door de Redirect de URL die je als source hebt gebruikt in te vullen in je url balk.
Je gebruikt nu de volledige url met https://jouwwebsite.nl erbij

Als alles goed staat ingesteld dan zal de Redirect je doorsturen naar de juiste pagina! ✔️

Help, mijn redirect doet het niet! 😯

Geen zorgen! Dan gaan we dat oplossen!

Loop dan voor de zekerheid alle stappen van de redirect nog een keertje na.
Check bijvoorbeeld:

• Of je in de source URL wel enkel de slug hebt gebruikt. Dat is alles achter de domeinnaam. Je begint dus met een "/" en eindigt met een "/"

• Of je in de target URL de gehele URL hebt gebruikt. Dus vanaf https:// en afgesloten met een "/".

• Of je de Redirect wel echt als een 301 redirect hebt ingesteld en niet als een redirect met andere code.

Het kan ook zijn dat de cache van je Phoenixsite nog even geleegd moet worden. Dit doe je via Dashboard > Caching. Purge dan de cache van zowel de bronpagina als de doelpagina en controleer je Redirect opnieuw!

Wil je weten hoe je heel snel heel veel url's kan doorverwijzen met regex?
Kijk dan in onze handleiding over Redirect met Regex

Kom je er nog steeds niet uit? Dan kan je support ook een berichtje sturen via het chatballonnetje rechtsonder 🎈 Support to the rescue 👨‍💻 👩‍💻

Ciao!