SEO
Pagina's doorverwijzen (301 redirect)

Gemakkelijk pagina's redirecten

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Heb jij de url van een pagina aangepast of een pagina verwijderd? Dan is het wellicht verstandig om een redirect aan te maken. In deze handleiding lees je waarom je dat moet doen en hoe je een 301 redirect instelt in Phoenix.

1. Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect gebruik je wanneer je een website URL of domeinnaam permanent wil doorverwijzen naar een andere locatie. Dit doe je wanneer je een pagina hebt verwijderd of de URL hebt aangepast naar een andere slug. Bijvoorbeeld:
ā€‹jouw-website.nl/oude-url heb je aangepast naar jouw-website.nl/nieuwe-url

Een 301 redirect voorkomt dat jouw bezoekers op een 404 pagina terechtkomen.

Maar het voordeel van een 301 Redirect is ook dat je de SEO waarde behoudt. Het is dus goed voor je Google positie. šŸ“ˆ

Let op: Dit is dus anders dan een 302 redirect. Een 302 redirect gebruik je voor een tijdelijke doorverwijzing. Hierbij behoudt de oude URL nog zijn SEO waarde.

2. Handmatig een 301 redirect instellen in Phoenix

Ga voor het instellen van een redirect in Phoenix naar;
ā€‹Dashboard > Settings > Redirects voor het beheer van je redirects.

Je bent nu in de redirect module. Als je al redirects hebt aangemaakt dan zie je deze hier terug. Je kunt een nieuwe redirect aan maken via de knop "create new redirect"

Er verschijnt vervolgens een scherm met From & To en ook het type redirect.

• Bij "From" geeft je de slug in van de pagina die je wilt laten doorverwijzen. Dat is alles achter de domeinnaam. Bijvoorbeeld: /oude-url

• Bij "To" geef je de volledige url in van de pagina waar je naartoe wilt verwijzen.

Wil je een pagina redirecten naar de homepage? Dan kun je alleen https://jouw-website.nl ingeven

Klik op "+ Create" om de redirect in te stellen.
ā€‹

Regex schuifje aan of uit?
Weet je niet wat een regex redirect is dan kun je hoogstwaarschijnlijk dit schuifje uitlaten! Regex redirect is een gevorderde redirect functionaliteit die veel gebruikt wordt bij grote groepen redirects. Hier kun je meer lezen over de Regex mogelijkheid.

3. Automatisch een redirect instellen

Naast het handmatig instellen van een redirect kun je ook instellen dat Phoenix automatisch een redirect aanmaakt als je een pagina verwijderd of de url aanpast.

Ga hiervoor in de redirect module naar het tabblad > Settings

Hier kun je aangeven of de automatische redirects wilt aanmaken voor;
A) Kennisbank artikelen
B) Blogposts
C) Gewone pagina's.

Wanneer je dit hebt ingesteld en je een pagina verwijderd dan verschijnt er een pop-up. Hier kun je aangeven of er een redirect aangemaakt moet worden en waar naartoe.

Je hebt 3 opties.

1. Selecteer een pagina uit je paginaoverzicht

2. Voer handmatig een url in

3. Geef aan dat een redirect aanmaken niet nodig is (niet aanbevolen)

Let op: De pop-up verschijnt alleen bij het verwijderen van een pagina en niet bij het aanpassen van een url! In dat geval moet je handmatig een redirect aanmaken.