Het kan zijn dat je net op zoek bent naar een bepaalde functie die niet standaard in Phoenix zit.

Misschien wil je wel een chatfunctie op een bepaalde pagina💬

Of wil je gaan werken met een boekingskalender 📅

Er zijn diverse redenen waarom je een custom script wilt gebruiken. In deze handleiding leer je hoe je zelf een custom script toevoegt! 💪

❗ Let op ❗ Een kleine disclaimer. Het gebruik van custom scripts is altijd op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. De meeste embed of iframe codes kan je zonder problemen toevoegen aan een pagina. Maar het kan zijn dat een bepaalde code niet werkt of zelfs een pagina kapot kan maken. Wees dus altijd voorzichtig en raadpleeg support als je twijfelt.

Hoe voeg ik een custom script of iframe code toe?

Er zijn 3 manieren waarop je een custom script kan toevoegen. Laten we ze alledrie even doorlopen :-) Bij elke methode leggen we je precies uit wanneer je deze methode kan gebruiken/inzetten!

Inhoudsopgave:

Methode 1: Via General Settings

In de General Settings plaats je scripts die websitebreed op elke pagina worden geladen. Plaats hier dus alleen scripts als je zeker weet dat ze veilig zijn om te voorkomen dat je website stuk gaat.

1. Je gaat hiervoor naar Dashboard > General Settings.
2. Aan de rechterkant zie je vervolgens custom scripts plaatsen. Je hebt hier onderscheid tussen scripts die je in de <head> tags van je website kan zetten en scripts die je in de <body> van je website kan zetten. Raadpleeg de bron waar je het script vandaan haalt wat de beste optie is.
3. Plaats het script en sla de pagina op.
4. Vergeet ook niet de cache te legen via Dashboard > Caching.

Mocht je website het toch niet meer lekker doen nadat je een script hebt ingeladen, kan je altijd nog op de grote rode 'disable all scripts'-knop klikken om al je scripts uit te zetten:

Methode 2: Op pagina niveau

Deze methode gebruik je als je een script wilt plaatsen die alleen voor een specifieke pagina geldt. Dit doe je als volgt:

1. Ga via Dashboard > Pages naar de desbetreffende pagina en open de Pagebuilder.
2. Ga vervolgens naar de settings van de pagina.
3. Plaats het script onder custom scripts en sla de pagina op.
4. Vergeet ook niet de cache te legen via Dashboard > Caching.

Methode 3: Op de pagina zelf een script gebruiken in een Pure Content Unit

Als je op een bepaalde pagina een specifiek formulier of tool wilt laten zien dan kan je het beste werken met een Pure Content Unit. Hieronder lees je hoe je dat doet:

1. Ga via Dashboard > Pages naar de desbetreffende pagina en open de Pagebuilder.
2. Voeg een Pure Content Unit toe aan de pagina.

3. Je kan de scriptcode in het tekstveld van een Pure Content Unit plaatsen.

Sla de pagina op. Als het goed is zie je op de live versie van je pagina nu het werkende script verschijnen. 😄

4. Indien het nog niet goed werkt kan je de scriptcode ook in een HTML veld in de pure content unit zetten. Klik hiervoor op Insert HTML en voeg vervolgens de code

toe.

5. Het script zal geladen worden :-)

Voorbeelden van Custom Scripts die je kan gebruiken

Game time! Nu je weet hoe het werkt, kan je aan de slag met het koppelen van externe tools. Om je alvast wat inspiratie te geven. Dit zijn toepassingen die je kan gebruiken :)

Agenda toevoegen ( ❗ deze plaats je via methode 3)

Ben je op zoek naar een boekingsmodule waar men een afspraak kan inplannen in jouw agenda? Dit zijn aanraders:

Live Chat toevoegen ( ❗ deze plaats je via methode 1 of 2)

Wil je bezoekers de mogelijkheid geven om direct via je website een chatbericht te laten versturen?

Overige geniale toepassingen ( ❗ deze plaats je via methode 3)

• TypeForm
    TypeForm is een briljante tool waarmee je gepersonaliseerde formulieren kan aanbieden. Naast onze eigen Phoenix formulierenmodule gebruiken we TypeForm regelmatig voor speciale cases. Bijvoorbeeld voor het werven van sollicitanten of voor het uitvragen van leads.

• Spotify
    Heb je een eigen podcast en wil je deze embedden op je website? Dit kan :) Via de website van Spotify kan je de embedcode van je podcast ophalen (zie ook het linkje hierboven als je op Spotify klikt). Deze code kan je vervolgens plaatsen in je Pure Content Unit.

• EmbedSocial
    Met deze tool kan je social media berichten en testimonials dynamisch embedden op je website. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe recensie binnengekregen via Google? Met EmbedSocial kan je deze direct op je website vertonen!

Custom script Disablen

Als je website of pagina ineens nog maar voor de helft werkt of er apart uit ziet dan raad ik je aan om de knop te gebruiken om alle custom scripts en plugins te disablen.

Er is namelijk een kans aanwezig dat door een script of plugin de site minder goed werkt. Deze knop deactiveert alle custom scripts en plugins.

De knop kan je vinden onder General settings:
Mocht het probleem daarna verholpen zijn dan ligt het dus aan een van de, door de gebruiker, geïnstalleerde plugins of scripts.

Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen die een plugin of script met zicht meebrengt. Het gebruik hiervan is dus altijd op eigen risico.

Klaar om te knallen?

Hoppa! Hopelijk heb je een paar toffe ideeën van deze handleiding kunnen meepikken die je direct kan implementeren. Heb je toch nog een vraag?

Geeft niets. Ik ben niet boos 😜

Via het chatballonnetje rechtsonder kan je ons bereiken. We helpen je graag! 🎈