Algemene instellingen
Custom scripts op jouw Phoenix website

Lees hier hoe je met een custom script of iframe code een externe tool kan koppelen aan je Phoenix website!

Kim Kunstman avatar
Geschreven door Kim Kunstman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wil je een script toevoegen van een bepaalde functie die niet standaard in Phoenix zit? Bijvoorbeeld een chatfunctie of een afsprakentool? Dat kan! Er zijn diverse methodes om een custom script toe te voegen. In deze handleiding leer je welke verschillen er zijn en hoe je zelf een custom script toevoegt. Ook geven we een aantal voorbeelden.

❗ Let op: Het gebruik van custom scripts is altijd op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan.

Methode 1: Scripts toevoegen aan de gehele website

Deze methode gebruik je wanneer je een script websitebreed op elke pagina wil inladen.

Ga naar Dashboard > Instellingen > Scripts
Klik op + Add custom script om een nieuw script toe te voegen.

A In de pop-up geef je het script (voor jezelf) een herkenbare naam.

B Je kunt ervoor kiezen om het script in de <head> tag van je website plaatsen of in de      <body> van je website. Raadpleeg de bron waar je het script vandaan haalt wat de beste      optie is.

C Geef dan aan of het script onder functioneel, statistisch of marketing valt. Hier lees je meer over privacy en cookie-instellingen.
D Plaats het script op de plek van de tekst <script> // your code here </script>

Sla het script op door opnieuw op + Add custom script te klikken. Ga vervolgens terug naar het overzicht van de scripts en zet het script actief door het schuifje aan te zetten.

🔔 Vernieuw na het toevoegen van een sitewide script altijd nog even de Cache van de website. Hier kun je meer lezen over het legen van de cache.

Methode 2: Scripts toevoegen aan een pagina of artikel

2.1 Scripts toevoegen aan een pagina

Deze methode gebruik je als je een script wil plaatsen die alleen voor een specifieke pagina geldt. Dit doe je als volgt:

Open de pagina via Dashboard > Content > Pagina's

Ga in de pagebuilder bovenin naar het tabblad instellingen (tandwiel)

Klik in de linkerbalk op het kopje > 'Custom Scripts' en dan op de blauwe knop 'Add Script'.

A In de pop-up geef je het script (voor jezelf) een herkenbare naam.

B Je kunt ervoor kiezen om het script in de <head> tag van je website plaatsen of in de      <body> van je website. Raadpleeg de bron waar je het script vandaan haalt wat de beste      optie is.

C Geef dan aan of het script onder functioneel, statistisch of marketing valt. Hier lees je meer over privacy en cookie-instellingen.
D Klik op het slotje en accepteer de rode waarschuwing (alleen als je het script
vertrouwt) en plaats het script in het grijze vlak.

Sla het script op door opnieuw op Save te klikken. En sla vervolgende de pagina op door rechts op het groene "vinkje" te klikken:

🔔 Vernieuw na het toevoegen van een script altijd nog even de Cache van de pagina Hier kun je meer lezen over het legen van de cache.

2.2 Scripts toevoegen aan een blog of kennisbank artikel of categorie

Om een script toe te voegen aan een blog artikel of categorie open je de blog builder via Dashboard > Content > Blogs
Open vervolgens het artikel of de categorie. Onder het content veld kun je het script toevoegen met + Add scripts

A In de pop-up geef je het script (voor jezelf) een herkenbare naam.

B Je kunt ervoor kiezen om het script in de <head> tag van je website plaatsen of in de      <body> van je website. Raadpleeg de bron waar je het script vandaan haalt wat de beste      optie is.

C Geef dan aan of het script onder functioneel, statistisch of marketing valt. Hier lees je meer over privacy en cookie-instellingen.
D Klik op het slotje en accepteer de rode waarschuwing. (alleen als je het script
vertrouwt) en plaats het script in het grijze vlak.

Sla het script op door opnieuw op Save te klikken. En sla vervolgende de pagina op door rechts op het groene "vinkje" te klikken:

🔔 Vernieuw na het toevoegen van een script altijd nog even de Cache van het artikel of de categorie pagina. Hier kun je meer lezen over het legen van de cache.

Methode 3: Scripts toevoegen aan een deel van een pagina

Als je op een bepaalde pagina een specifiek formulier of tool wil tonen, dan kan je het beste gebruik maken van een 'Pure Content Unit' Dit doe je als volgt:

1. Ga via Dashboard > Content > Pagina's naar de desbetreffende pagina en open de Pagebuilder.
2. Voeg een Pure Content Unit toe aan de pagina.

3. Plaats de scriptcode in het tekstveld van de Pure Content Unit en sla het script op.

4. Indien het script niet goed werkt kan je de scriptcode ook toevoegen via een HTML. Dit doe je als volgt:

Klik in het tekstveld op het + teken in de toolbar en ga naar het tabblad HTML. Voeg de code toe aan in het grijze vlak en sla het script op.

Voorbeelden van Custom Scripts

Custom scripts kun je voor veel doeleinden gebruiken. Wil je bijvoorbeeld je podcast-afleveringen inladen? Of een kalender op een pagina? Of misschien wel een chatfunctie op je gehele website? We hebben een aantal van de meest gebruikte mogelijkheden voor je op een rijtje gezet en via welke methode je deze kunt toevoegen.

Google Tag Manager / Search Console / site verificatie toevoegen (via methode 1)

Dit zijn functionele scrips voor het verifiëren van de website of het volgen van het gedrag van je bezoeker. Deze voeg je voornamelijk in een keer toe aan de gehele website via methode 1.

Live Chat toevoegen (via methode 1 of 2)

Wil je jouw bezoekers de mogelijkheid bieden om direct via je website een chatbericht te sturen? Gebruik methode 1 om de chat op elke pagina van de website te tonen. Gebruik methode 2 om de chat op een specifieke pagina te tonen.

Agenda toevoegen (via methode 3)

Ben je op zoek naar een boekingsmodule waarmee iemand een afspraak kan inplannen in jouw agenda? Deze toon je meestal op een specifiek deel van een pagina. Hiervoor gebruik je methode 3.

Overige voorbeelden (via methode 3)

• TypeForm
    TypeForm is een tool waarmee je gepersonaliseerde formulieren kunt aanbieden. Naast onze eigen Phoenix form builder gebruiken we TypeForm regelmatig voor speciale cases. Bijvoorbeeld voor het werven van sollicitanten of voor het uitvragen van leads.

• Spotify
    Heb je een eigen podcast en wil je deze embedden op je website? Dat kan! Via de website van Spotify kan je de embedcode van je podcast ophalen. Deze code kan je vervolgens plaatsen via methode 3.

• EmbedSocial
    Met deze tool kan je social media berichten en testimonials dynamisch tonen op je website. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe review binnengekregen via Google? Met EmbedSocial kan je deze direct op je website vertonen!

Custom scripts uitzetten

Heb je een script toegevoegd en wil je stoppen om deze te gebruiken?

Bij de scripts van methode 1 (site wide) kun je het script net met schuifje inactief zetten.

Voor de scripts die zijn toegevoegd via methode 2 of 3 (in of op een pagina) kun je het script niet uitzetten maar moet je deze verwijderen. Klik naast het script op de prullenbak om deze te verwijderen.

🔔 Vernieuw na het deactiveren of verwijderen van een script altijd nog even de Cache van de website of pagina. Hier kun je meer lezen over het legen van de cache.

Troubleshooting

Werkt je website of je pagina niet naar behoren? Wellicht komt dit door een script wat je hebt gebruikt. Om dit uit te sluiten kun je alle scripts in één keer deactiveren.
Ga hiervoor naar Dashboard > Instellingen > Scripts

En klik rechtsboven op 'pauzeer actieve scripts' en nogmaals in de pop-up die wordt getoond.

🔔 Vernieuw na het pauzeren van de scripts altijd nog even de Cache van de website. Hier kun je meer lezen over het legen van de cache. Werkt de website weer naar behoren? Dan komt het issue dus door een script die je hebt gebruikt.