Wil je je domeinnaam veranderen? Dat kan!

Let op! 🚨 Onthoud wel dat Google niet zo'n fan is van nieuwe namen. Doe dit dus alleen als dit écht nodig is. Het kan namelijk gevolgen hebben voor je rankings, lees in ieder geval: Rankings behouden bij omzetten pagina's om dit zoveel mogelijk te voorkomen!

Om je domeinnaam te veranderen, zul je de DNS-instellingen van je nieuwe domeinnaam moeten aanpassen.

Zo pas je de DNS-instellingen aan

De DNS-instellingen pas je aan bij jouw domeinbeheerder. Volg de volgende stappen:

• Open het DNS beheer van de domeinnaam die je wil gebruiken voor jouw Phoenix website

• Verwijder de bestaande "A" records voor jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Verwijder de bestaande "A" records voor www

• Verwijder de bestaande "AAAA" records voor jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Verwijder de bestaande "AAAA" records voor www

In de onderstaande afbeelding zie je welke A records je zou moeten verwijderen als je de DNS instellingen van de domeinnaam www.trainingsprogrammaimu.nl zou willen veranderen. De regels die rood zijn gemaakt zouden verwijderd moeten worden.

Vervolgens is het tijd om de nieuwe records toe te voegen:

• Voeg het A record 15.197.171.219 toe aan jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Voeg het A record 3.33.173.68 toe aan jouw domeinnaam zonder www (bijvoorbeeld trainingsprogrammaimu.nl)

• Voeg het A record 15.197.171.219 toe aan www

• Voeg het A record 3.33.173.68 toe aan www

• Je hoeft geen nieuwe AAAA records toe te voegen

Verschillen per domeinbeheerder

Per domeinbeheerder ziet het DNS-beheer er verschillend uit. Het kan ook verschillen hoe je records moet toevoegen: bij sommige domeinbeheerders moet je bijvoorbeeld altijd een '@' gebruiken in plaats van je domeinnaam. Bij andere domeinbeheerders moet je altijd een punt achter de domeinnaam plaatsen.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je het beste de handleidingen van jouw domeinbeheerder raadplegen of contact opnemen met jouw domeinbeheerder. Zij kunnen jou dan verder vertellen hoe je de bovenstaande records juist in moet stellen.

Lukt het niet? Doe deze controle

Heb je nog niet de juiste DNS-instellingen, maar weet je niet waar het aan ligt? Volg onderstaande stappen om te bekijken waar het mis gaat. Kom je er niet uit? Stuur een berichtje naar de support, dan kijken we met je mee!

Om te kijken welke DNS-instellingen er zijn doorgevoerd voor een domeinnaam, gebruiken we de website MX ToolBox: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx. Per record kijken we of het goed staat ingesteld.

A record van jouw domeinnaam zonder www

Klik op het pijltje naast 'MX Lookup' en selecteer 'DNS Lookup'. Vul je domeinnaam in zonder https:// of www. en klik op 'DNS Lookup'. Controleer nu of er bij IP Address inderdaad '15.197.171.219 & 3.33.173.68' staat.

Staat dit er? Dit A record voor jouw domeinnaam is goed ingevuld.
Staat dit er niet? Er gaat nog iets mis. Heb je het bestaand A record verwijderd en het nieuwe record correct ingevuld?

A record voor www

Vul ook je domeinnaam met www. ervoor in en doe de test nog een keer. Controleer wederom of er bij IP Address '15.197.171.219 & 3.33.173.68' staat.

AAAA record van jouw domeinnaam zonder www

Vul jouw domeinnaam zonder www in. Klik op het pijltje en kies dit keer voor 'AAAA Lookup'. Er moeten geen AAAA records gevonden worden. Controleer of dit inderdaad het geval is.

Zie je wel DNS-records staan? Dan heb je nog niet alle AAAA records verwijderd.

AAAA record voor www

Vul dit keer jouw domeinnaam met www. ervoor in. Klik opnieuw op 'AAAA Lookup'. Controleer wederom of er geen AAAA records gevonden worden.

Is het gelukt om de DNS-instellingen aan te passen? Dan is het tijd om je website daadwerkelijk live te zetten!

Wisselen van domeinnaam binnen Phoenix

Heb je de DNS-instellingen van je nieuwe domeinnaam correct ingevuld? Dan kan je nu van start met het aanpassen van je domeinnaam:

• Open je sitemanager en ga naar het beheer van je website:

• Ga vervolgens naar het tabblad Instellingen en klik op domein wijzigen:

• Vul vervolgens je domeinnaam in en klik op 'Domein Wijzigen:

Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan helpen we je graag! :) Je kan ons vinden in het chatballonnetje rechtsonder. 🎈

Let ook op instellen van redirects en aangeven van de wijziging in Google in Search Console: Rankings behouden bij omzetten pagina's