Wat is de cache?

Gegevens van je website worden opgeslagen in de cache van jouw browser (bijvoorbeeld Google Chrome). Doordat de gegevens van jouw website tijdelijk worden opgeslagen in jouw browser, laadt de website snel. De gegevens hoeven dan namelijk niet bij elk bezoek opnieuw van het internet gehaald te worden, maar ze staan al op je computer.

Het voordeel hiervan is dat je website dus supersnel geladen wordt!

Het kan voorkomen dat wijzigingen niet direct zichtbaar zijn op je site. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe foto op mijn website zet, kan het zo zijn dat bezoekers nog de oude versie van de website opgeslagen hebben op hun computer. Zij hebben dus de oude versie van de website in de cache en zien de oude foto nog.

In Phoenix kun je de cache ook legen. Hierdoor zorg je ervoor dat mensen geen opgeslagen versie meer in hun browser kunnen hebben. Je zorgt er dus voor dat mensen sowieso de laatste versie van jouw website zien.

Cache legen in Phoenix

In Phoenix kun je naar Dashboard > Caching gaan voor alle instellingen rondom de caching.

URL purging

Wil je de cache legen van één specifieke pagina? Vul dan de URL in onder URL purging en klik op Purge this URL

Hierna is de cache voor deze pagina geleegd.

Domain purging

Wil je de cache van je volledige website legen? Klik dan op Purge complete cache onder Domain purging. Let wel op: als je dit hebt gedaan zal je website tijdelijk iets trager zijn.

Youtube Playlist Purging

Heb je een nieuwe video geplaatst op YouTube, maar wordt deze nog niet zichtbaar op je videopagina in Phoenix? Dan kun je de Youtube playlist purging gebruiken. Meer over de videopagina in Phoenix lees je hier: Werken met video playlist pagina's.

Cache exceptions

Heb je een pagina waarvan het belangrijk is dat áltijd de laatste versie wordt getoond? Dan kun je voor deze pagina een cache exception gebruiken. Bij deze pagina wordt er dan nooit iets opgeslagen in de cache.