Contactformulieren binnen Phoenix
Een nieuw formulier aanmaken en op je pagina plaatsen

Werken met formulieren in Phoenix!

Bryan Schoenmaker avatar
Geschreven door Bryan Schoenmaker
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Benieuwd hoe je contactformulieren, keuzeformulieren of offerteformulieren moet maken? In deze handleiding lees je precies hoe je een nieuw formulier maakt en deze op je pagina plaatst!

Een nieuw formulier aanmaken

Om een nieuw formulier aan te maken ga je naar Tools > Formulieren. Je ziet dan onderstaand scherm:

Een template kiezen

Vervolgens kan je een template kiezen. Je kan 'start from scratch' kiezen als je helemaal blanco wil beginnen, of je kiest een template voor het formulier wat bij je wensen past.

Functionaliteiten van de formulieren:

Als je een template hebt gekozen, geef je het formulier een naam en kan je beginnen met bouwen. Een formulier bouwen doe je in 3 stappen:

1. Het formulier ontwerpen in de builder

2. De formulier instellingen instellen

3. De notificaties instellen

Deze drie functies staan in de linkerzijde van je Form Builder:

1. Een formulier ontwerpen

De builder werkt vrij intuïtief. Aan de linkerkant kan je velden toevoegen en aanpassen. Aan de rechterkant zie je een live preview van hoe jouw formulier er uit gaat zien :)

Door in een tekstveld op het groene plusje te klikken, kan je kan je een veld opsplitsen in meerdere velden. Bijvoorbeeld als je het naamveld wil opsplitsen in een voornaam en achternaam.

2. Formulier instellingen

Door naar het tabje Settings te gaan, kan je de instellingen van het formulier wijzigen. Hier kan je de titel van het formulier instellen, de tekst op de verzendknop wijzigen, een label voor Phoenix Analytics toevoegen, een re-direct instellen zodra iemand het formulier invult en de thank you-tekst aanpassen!

3. Notificaties instellen

In de notificatie-instellingen kan je aangeven naar welk e-mailadres notificaties verstuurd mogen worden, en of je een sms wil ontvangen van ieder ingevuld formulier.

Ook kun je instellen dat diegene die het invult een e-mail ontvangt met een bevestiging dat het ingevulde formulier goed is aangekomen bij de ontvanger. Je kunt zelf de boodschap van deze e-mail nog aanpassen.

Een formulier plaatsen op je site

Net als bij de oude Form Builder, werkt de nieuwe Form Builder met zogenaamde shortcodes. Deze shortcode verschijnt in beeld wanneer je het formulier opslaat.

Je kan de shortcode ook hier kopiëren:

Een voorbeeld van een shortcode ziet er zo uit: [[form id='1']]
Gebruik voor het toevoegen van een formulier aan je site bovenstaande code (inclusief [ en ] ).

De code plak je gewoon als platte tekst in bijvoorbeeld een content unit (de meeste units zijn hiervoor geschikt). Zie onderstaand voorbeeld waar ik een Content Unit heb gebruikt:

In de editor zal je het formulier dus als shortcode zien. Wanneer je de live versie van je pagina bekijkt, zal je zien dat je formulier correct wordt ingeladen :)

Een formulier kopiëren

Heb je een formulier gemaakt en wil je deze nogmaals gebruiken maar enkele aanpassingen hierin maken? Door op dit icon te klikken kun jij je formulier dupliceren.

Inzendingen inzien en exporteren 📫

Inzendingen kan je zien door op dit icoontje te klikken bij je formulier:

Wanneer je hier op klikt kun je inzien wanneer een formulier is ingezonden en door wie. Als je op een inzending klikt kun je het ingezonden formulier inzien.

Je kunt er ook voor kiezen om een export te maken van de inzendingen. Als je op de export knop klikt, verschijnt er een pop-up waar je kunt invullen welke data je wil exporteren.