De Facebook-pixel instellen voor Plug&Pay
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de Facebookpixel kun je in jouw Plug&Pay precies meten hoeveel mensen op de checkout zijn gekomen, maar ook hoeveel mensen daarna op eventuele upsellpagina's of de bedankpagina zijn gekomen. Dat is ideaal: zo weet je precies wie het betaalproces heeft afgerond (en wie niet).

En hebben mensen inderdaad het betaalproces nog niet afgerond? Dan kun je voor hen aparte advertenties maken om ze alsnog jouw product te laten aanschaffen.

Hoe je je Facebookpixel precies instelt in Plug&Pay, lees je hier!

Een nieuwe pixel aanmaken

Als je nog geen Facebookpixel hebt, kun je deze aanmaken in de Business Manager van Facebook. Links in het menu zie je Data Sources en daaronder Pixels. In dat scherm zie je al jouw pixels, en kun je een nieuwe pixel toevoegen door op Add te klikken.

In het scherm van het aanmaken van de pixel, hoef je alleen maar een naam in te vullen. Na het invullen van de naam en het klikken op Continue, krijg je een nieuw scherm voor het installeren van je pixel met code. Dit kun je wegklikken, want in Plug&Pay hoef je helemaal geen code in te vullen!

Jouw Facebookpixel in Plug&Pay zetten

Het enige wat je namelijk hoeft te weten voor Plug&Pay, is het pixel ID. Deze vind je in het overzicht als je je pixel hebt aangemaakt. Als je de pixel hebt geselecteerd, zie je bovenaan het ID staan. Deze zul je moeten kopiëren!

In Plug&Pay kun je vervolgens gaan naar Instellingen > Analytics > Facebook Pixel. Hier vul je het ID van jouw Facebookpixel in!

Checken of jouw Facebookpixel goed geïnstalleerd is

Als je jouw pixel ID hebt gezet in de instellingen van Plug&Pay, wordt deze geplaatst op de checkout, op de upsellpagina's van Plug&Pay zelf en op de bedankpagina van Plug&Pay zelf.

Een handige manier om te checken of de Facebookpixel goed geïnstalleerd is, is de Google Chrome extensie Facebook Pixel Helper van Facebook zelf.

Als je deze extensie hebt geïnstalleerd, kun je op elke pagina klikken op de extensie. De extensie toont dan welke pixels er ingeladen worden. In onderstaand screenshot heb ik op mijn checkout op de Facebook Pixel Helper geklikt, en zie ik inderdaad dat de pixel 'Plug&Pay pixel' correct wordt geladen:

Conversies bekijken binnen Facebook

Met bovenstaande stappen zet je de pixel op jouw Plug&Pay. Vervolgens zul je de instellingen zo moeten zetten, dat je de benodigde informatie eruit haalt 😄.

De conversies en events bekijk je in de Facebook Business Manager onder de Events Manager.

In dat scherm zie je alle pixels die je hebt en de activiteit:

De verschillende events

Bij verschillende handelingen op je checkout, wordt er een event naar Facebook gestuurd. Dit zijn de verschillende events die worden doorgestuurd vanuit Plug&Pay:

Add to Cart: Dit is een pageview op jouw checkout. Als iemand dus jouw checkout bekijkt, wordt dit gezien als een add to cart.

Initiate Checkout: De klant begint het betaalproces

Purchase: De klant komt op de bedankpagina. Dit betekent dus dat de klant het betaalproces heeft afgerond.

Let op: het purchase event wordt alleen gemeten door Plug&Pay als je de standaard bedankpagina van Plug&Pay gebruikt. Als je je eigen bedankpagina gebruikt, zul je daar zelf de code voor de Facebook-pixel op moeten zetten.

Tip: Test de verschillende events

In Facebook kun je naar Test Events gaan. Vervolgens kun je een testbestelling doen in jouw Plug&Pay. Als je de testbestelling hebt gedaan, zie je precies welke events er getriggerd zijn bij de Facebookpixel:

Als je een event openklapt, zie je precies op welke pagina dit event is geweest:

Een aangepaste conversie aanmaken

We zijn een stap verder! Wat we nu hebben is een Facebook-pixel die op jouw Plug&Pay staat en die het meet wanneer een klant afrekent.

Maar, je hebt waarschijnlijk meerdere checkouts. En als er een add to cart wordt gemeten, wil je waarschijnlijk wel in één oogopslag kunnen zien bij welke checkout dat precies was. Dat kun je doen door een aangepaste conversie aan te maken.

Je vindt dit in de Facebook Business Manager onder Data sources > Custom Conversions:

Je klikt hier op Add om een nieuwe aangepaste conversie aan te maken.

Bij het aanmaken van de aangepaste conversie, kies je eerst bij Data source de pixel die je voor Plug&Pay gebruikt. Vervolgens kies je het conversion event. Ik wil bij deze aangepaste conversie meten hoeveel mensen er op een specifieke checkout komen. Daarvoor heb ik de conversie Add to Cart nodig.

Vervolgens kan ik een regel aanmaken. In dit geval wil ik de add to cart meten van een specifieke checkout, dus ik vul als regel in dat de URL de URL van mijn checkout in Plug&Pay moet bevatten.

Als ik deze heb aangemaakt, kan ik bij de aangepaste conversies precies zien hoe vaak deze aangepaste conversie getriggerd is:

In dit voorbeeld zie ik dus dat deze checkout twee keer bekeken is.

Aangepaste conversies voor de upsellflow + bedankpagina

Gebruik je upsells in Plug&Pay en wil je meten of mensen de upsells afnemen? Dan kun je daar ook aangepaste conversies voor aanmaken.

Als iemand komt op de eerste upsellpagina, betekent dat tegelijkertijd dat iemand via de checkout is gekomen én dus het product uit de checkout heeft gekocht. De enige manier om op de upsellpagina te komen is namelijk om het product in de checkout af te rekenen.

Als iemand op de upsellpagina komt, kun je dat dus meten als een aanschaf van het hoofdproduct.

Met upsellpagina's is dat net wat anders: op een upsellpagina kan iemand het aanbod kopen, of op 'nee dankje' klikken. In beide gevallen kan je doorgestuurd worden naar de tweede upsellpagina. Als de tweede upsellpagina geopend wordt, kun je daarom niet direct zeggen of iemand het aanbod heeft gekocht.

Daarom wordt er skipped=1 in de URL gezet als iemand het aanbod niet neemt.

Voorbeeld - upsellflow tracken

Oké, we snappen goed dat bovenstaand hogere wiskunde is.

Tijd voor een voorbeeld!

Dit is mijn upsellflow in Plug&Pay:

Ik heb dus een checkout, met daarna twee upsells en een bedankpagina.

Als ik in Plug&Pay bijvoorbeeld de upsell '60 minuten met Maartje' wel aanschaf, zie ik in Facebook dit event:

Als ik in Plug&Pay de upsell '60 minuten met Maartje' niet aanschaf, zie ik in Facebook dit event:

Je ziet dus dezelfde URL, maar met de toevoeging skipped=1.

Als ik een aangepaste conversie aanmaak, kan ik de events waar skipped=1 in de URL staat uitsluiten. Zo weet ik zeker dat ik alléén de mensen meet die de upsell hebben gekocht.

In Facebook maak ik een nieuwe aangepaste conversie aan. Ik vul bij de Rules in dat de URL de URL van mijn upsellpagina moet bevatten. Vervolgens voeg ik een nieuwe regel toe: de URL mag niet skipped=1 bevatten.

Zo ziet dat eruit in Facebook:

Met deze conversie meet ik dus alleen de mensen die de upsell gekocht hebben.

Veelgestelde vragen

Zo! Dat is een behoorlijke lap tekst. We snappen het als je nog vragen hebt 😄. Hier hebben we alvast de veelgestelde vragen beantwoord voor je:

Kan ik een pageview meten met de Facebookpixel binnen Plug&Pay?

Als je in Plug&Pay via Instellingen > Koppelingen > Analytics het pixel ID hebt ingevuld (zoals uitgelegd in deze handleiding), worden er geen pageviews gemeten maar alleen events.

Wil je wel pageviews meten? Dan kun je het pixel ID leeg halen, en in plaats daarvan het script van de Facebook-pixel mét pageview plakken bij Instellingen > Voorkeuren > Javascript widget.

De code die je hier invult, wordt op elke checkout ingeladen.

Kan ik in Facebook zien of een kassakoopje is gekocht op de checkout of niet?

Nee, helaas is het niet mogelijk om dit te meten.

Kan er onderscheid gemaakt worden in Eventmanager bij een downsell?
Momenteel nog niet. Er wordt wél gewerkt aan een GTM update :-)