Contactformulieren binnen Phoenix
PHOENIX: Een contactformulier koppelen aan Active Campaign/Mailblue
PHOENIX: Een contactformulier koppelen aan Active Campaign/Mailblue

Lees hoe je contactformulieren direct kan doorzetten naar je Active Campaign account

Maartje Daems avatar
Geschreven door Maartje Daems
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Gebruik jij Active Campaign of Mailblue als e-mailmarketingprovider? 📬

Dan heb je een hele toffe extra feature binnen Phoenix. Namelijk dat je met onze nieuwe Form Builder alle inzendingen meteen kan doorzetten naar Active Campaign/Mailblue.

Het voordeel daarvan is dat je mensen meteen vanuit een contactformulier kan koppelen aan je e-maillijsten en automations. 😍

In andere woorden: Next Level E-mailmarketing! 📧

Let op ❗ Een kleine disclaimer:
Deze functie is alleen mogelijk als je werkt met Active Campaign/Mailblue EN als je werkt met de nieuwe Formbuilder. Werk jij met een andere e-mailmarketingprovider, dan is deze functie dus niet beschikbaar. Mocht je meer willen weten over Mailblue, zij hebben een speciale aanbieding voor iedereen die Phoenix gebruikt: https://mailblue.nl/imu/

Hoe koppel ik mijn formulier aan Active Campaign / Mailblue?

1. Koppel Active Campaign/Mailblue als e-mailmarketingprovider aan Phoenix 🔗
    Voordat je begint dien je eerst te je Active Campaign/Mailblue account aan Phoenix te koppelen. Als je niet weet hoe dit moet, bekijk dan deze handleiding.

2. Activeer de nieuwe Form Builder 📝
    Om je ActiveCampaign/Mailblue te integreren in je Phoenix contactformulieren, dien je te werken met onze vernieuwde form builder. Hier lees je hoe je de nieuwe Form Builder activeert: Handleiding nieuwe Form Builder.

Als je deze twee stappen voltooid hebt staat alles gereed om je e-mailmarketingformulieren te importeren 😎 Let's go!

E-mailmarketingformulieren importeren in de Form Builder

Open allereerst de nieuwe Form Builder. Als je naar Tools > Forms gaat dan kom je in de omgeving van de Form Builder.

Je ziet nu in de Form Builder een extra knop met de tekst 'Or import your ActiveCampaign forms'. Deze verschijnt onder de reguliere blauwe knop om een contactformulier aan te maken

Als je hierop klikt, dan verschijnt er een pop-up met een kleine uitleg en de optie om de import te starten.

Als je de import start, dan worden alle formulieren vanuit jouw Active Campaign/Mailblue omgeving geïmporteerd in je formulieren Dashboard.

De formulieren zie je dus direct verschijnen. In ons voorbeeld hebben wij alle geïmporteerde formulieren gekenmerkt door er EM (E-mail Marketing) voor te zetten.

Let op: Bij het importeren worden echt alle formulieren uit je Active Campaign geïmporteerd. Als er formulieren tussen staan die je niet nodig hebt in Phoenix dan kan je deze na de import gerust verwijderen zonder extra gevolgen.

Onderscheid maken tussen reguliere formulieren en E-mailmarketingformulieren

Ik kan me voorstellen dat als je een hoop formulieren in beheer hebt, dat je makkelijk het overzicht verliest. Daarom hebben we een filter toegevoegd waarbij je eenvoudig onderscheid kan maken tussen reguliere formulieren en geïmporteerde e-mailmarketing formulieren. De optie om te filteren zie je boven alle formulieren staan middels een dropdown menu en een zoekbalkje:

Je kan dus filteren op:

• Alle formulieren

• Regular Forms (alle formulieren die je zelf hebt gemaakt met de form builder)

• E-mail marketing forms (alle geïmporteerde formulieren vanuit Active Campaign/Mailblue)

Daarnaast heb je ook de optie om een formulier op naam te zoeken :)

Een geïmporteerd formulier koppelen aan je e-mailmarketingsysteem

Oké. Je formulieren staan nu in je Phoenix Dashboard. Nu is het alleen nog zaak om je gewenste formulier te koppelen aan je e-mailmarketingprovider.

Open een nieuw geïmporteerd formulier en klik vervolgens in het linkermenu op Settings. ⚙️

Kijk vervolgens bij E-mail marketing Module of je formulier gekoppeld is of niet gekoppeld is 🚥 .

Een groen symbool geeft aan dat het formulier gekoppeld is. Een rood symbool geeft aan dat het formulier nog niet gekoppeld is. Dit kan je wijzigen door de instellingen van je formulier te openen. Hieronder lees je hoe je dat doet!

Instellingen wijzigen van de E-mailmarketing module binnen je formulier

In de Settings van je formulier kan je onder E-mail Marketing Module op de blauwe knop klikken om settings te configureren.

Er opent zich nu een scherm waarbij je een aantal instellingen kan wijzigen.

Laten we ze stap voor stap even langs gaan :-)

De e-mailmarketingkoppeling aan- of uitzetten:
Allereerst zie je een schuif om aan te geven of je de inzendingen wilt doorzetten naar Active Campaign of niet. De aan/uit knop bepaalt dus of de module actief is. Wanneer de module actief is, zal elke inzending doorgestuurd worden naar de emailmarketing provider.

Selecteer een lijst binnen Active Campaign / Mailblue

De geselecteerde lijst bepaalt aan welke ActiveCampaign lijst het bestaande of nieuwe contact gekoppeld mag worden binnen je ActiveCampaign omgeving.

Selecteer de velden van je formulier die je meestuurt naar Active Campaign

Dit zijn de velden die je kan meesturen naar de e-mailmarketing provider.
Let op ❗ Er moet altijd een e-mail veld meegestuurd worden.

Je kan verder zelf bepalen welke velden je nog meer wilt doorsturen naar ActiveCampaign/Mailblue. Alles behalve het e-mailveld is dus optioneel.

Geef tags mee aan het nieuwe contact op je e-maillijst 🏷️

In dit veld kan je aan elke nieuwe inzending een tag meegeven die verwerkt wordt in je Active Campaign contact. Als een tag nog niet bestaat wordt deze aangemaakt en aan het nieuwe contact gehangen in Active Campaign/Mailblue. Je kan meerdere tags meegeven aan inzendingen door deze in te vullen en met een komma te scheiden.

Stuur parameters van de URL mee

Werk je met UTM-trackers in je URL? Dan kan je middels deze optie de parameters meesturen vanuit het formulier naar Active Campaign/Mailblue.

Zo kan je bijvoorbeeld per formulier inzien hoe iemand zich heeft ingeschreven. Dit kan je gebruiken als je vergevorderde data wilt meten. Wil je meer weten over UTM-tracking? Dan is dit artikel wellicht handig voor je 😉

Het is gelukt :)

Je e-mailmarketing koppeling met de Phoenix Form builder is gelukt! Je mag jezelf wel een schouderklopje geven, want je bent nu echt een level gestegen in e-mailmarketing.

Als er nog iets onduidelijk is kan je Team Support altijd een berichtje sturen. Wij helpen je graag met de koppeling tussen ActiveCampaign/Mailblue en je Phoenix contactformulieren.