Het kan voorkomen dat je niet wilt dat een bepaalde pagina door Google wordt geïndexeerd. 🙅 🚫

Een goed voorbeeld is de downloadpagina van je e-book waar klanten uitkomen na betaling. Als je deze pagina door Google laat indexeren, dan kunnen mensen ook gewoon bij je e-book komen zonder te betalen.

Zonde. Want dan loop je natuurlijk omzet mis. En dat wil niemand.

No-index en No-follow, wat is dat?

Elke pagina / elk bericht van je website heeft de mogelijkheid tot “noindex”.Dit betekent dat Google de pagina niet mag indexeren.

Je hebt ook de mogelijkheid tot “nofollow” wat betekent dat Google de linkjes op je pagina niet mag aanklikken / mag volgen.

Als we even bij het voorbeeld blijven van de downloadpagina. Als ik deze pagina op no-index zou zetten, maar wel op follow, dan wordt de pagina niet geïndexeerd maar kan Google wel het downloadlinkje volgen van je PDF op de downloadpagina en zo alsnog je e-book file indexeren.

In sommige gevallen wil je een pagina dus ook op no-follow zetten!

Hoe zet ik een pagina op no-index of no-follow?

Geloof me: Een kind kan de was doen. Met een paar enkele klikken heb je jouw pagina uitgesloten van de zoekmachines.

• Ga via Dashboard > Pages en open de pagina in de pagebuilder die je wilt uitsluiten van Google.

• Klik vervolgens op pagina Settings. Dat is deze knop:

• Selecteer vervolgens noindex/nofollow in de pagina settings Sla vervolgens de pagina op door op het groene vinkje te klikken!

Hoe doe je dat met oude geïmporteerde Wordpress Pagina's?
1. Ga naar Dashboard > Content > Wordpress Pages
2. Ga naar de betreffende pagina welke je wilt uitsluiten voor Google en open de pagebuilder
3. Ga onder het tekstveld naar Yoast SEO
4. Klik op het tandwieltje
5. Zet de pagina op no-index, no-follow
6. Sla de pagina op

Twijfel je of je een pagina wel of niet op no-follow moet zetten?

Wij denken graag met je mee. Chatballonnetje rechtsonderin 🎈 Daar zit ik of één van mijn lieftallige collega's die zich graag aanbieden als sparringspartner voor als je online marketingvragen :)

Ciao!