Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesPlug&PayPlug&Pay: Statistieken
Statistieken van jouw Plug&Pay
Statistieken van jouw Plug&Pay

Uitleg over de statistieken van jouw dashboard, orderlijst, checkouts en producten met omzet!

Maartje Daems avatar
Geschreven door Maartje Daems
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als ondernemer is het cruciaal om altijd inzicht te hebben in je statistieken. Door je omzet, conversiepercentages, aantal views en bestellingen te volgen, kun je snel inspelen op kansen en je strategie optimaliseren. Met Plug&Pay heb je al deze gegevens eenvoudig binnen handbereik.


1. Het Plug&Pay Dashboard

Het dashboard van Plug&Pay geeft een overzicht van de producten en abonnementen die je hebt verkocht via een checkout van Plug&Pay;

Op het dashboard vind je de volgende informatie terug:

  • Vandaag: De omzet die vandaag is behaald. Hierbij worden bestellingen met de status betaald en in afwachting meegerekend. Heb jij een creditfactuur of onbetaalde factuur? Dan wordt deze omzet niet meegerekend. Omzet wordt altijd exclusief btw getoond.

  • Deze maand: Dit is de omzet van alle bestelling van deze maand tot en met vandaag en de groei ten opzichte van vorige maand (in een percentage aangegeven). Ook hierbij worden bestellingen met de status betaald en in afwachting meegerekend.

  • Dit jaar: Dit is de omzet van alle bestelling van 1 januari tot en met vandaag. Ook hierbij worden bestellingen met de status betaald en in afwachting meegerekend.

  • Abonnement: De gemiddelde maandelijkse omzet van al je actieve abonnementen, ook wel bekend als de MRR (Monthly Recurring Revenue). Dit getal is de optelsom van de maandelijkse omzet van al je abonnementen. Jaar- en kwartaalabonnementen worden dus omgerekend naar maanden. In volgend artikel vind je nog veel meer informatie over de statistieken van abonnementen.

  • Extra omzet: Hier zie je wat je in totaal hebt verdient bij jouw checkouts, upsells, en kassakoopjes!

  • Producten: Hier vind je een overzicht van jouw bestverkopende producten, hoe vaak je ze hebt verkocht en hoeveel dat heeft opgeleverd!


2. Statistieken bekijken via Bestellingen

Een andere manier om naar statistieken te kijken is om je bestellingen per product of productgroep te filteren.

Ga hiervoor naar Bestellingen in het linkermenu. Hier vind je zowel nieuwe bestellingen als de wederkerende (recurring) bestellingen van abonnementen en termijnbetalingen. Je kunt hier verschillende filters gebruiken om tot de data te komen die je nodig hebt.


3. Statistieken bekijken via abonnementen

Net als bij normale bestellingen kan je ook filteren binnen abonnementen. Hier kom je via Bestellingen > Abonnementen. In deze handleiding lees je uitgebreider over de statistieken van abonnementen

Een veelgebruikte manier om om snel inzicht te krijgen in alle abonnementen is door te filteren op de status van een abonnement.

Er zijn 5 statussen binnen Plug&Pay die een abonnement kan hebben.

  1. Trials: aantal actieve abonnementen met een aangepaste eerste periode ofwel; proefperiode.

  2. Actief: een actief abonnement

  3. Inactief: abonnementen waarbij de 1e betaling nog op onbetaald staat (en daarom het abonnement nooit actief is geworden). Vaak omdat iemand de betaling niet goed afrondt.

  4. Opgezegd: Opgezegd maar nog actief. Je ziet ook de datum waarop het abonnement verloopt (en status 'geëindigd' krijgt) erbij staan.

  5. Geëindigd: een inactief abonnement wat wel betaalde orders heeft gehad (dus iemand heeft een abonnement gehad, heeft opgezegd en is nu afgelopen)


4. Statistieken van Checkouts

Bij het checkout overzicht kun je inzien hoe goed een checkout pagina van jouw shop converteert. Je komt in dit overzicht door naar Pagina's > Checkouts te gaan. Achter elke checkout zie je twee cijfers: Conversie-% en Totaal aantal Views.

Het Totaal aantal Views betekent hoeveel keer de pagina is geopent door jouw (toekomstige) klanten. Het Conversie-% is gebaseerd op hoeveel mensen van het totaal aantal views daadwerkelijk een bestelling plaatst.

In onderstaand screenshot is deze checkout dus 900 keer bekijken en is het
conversie-% 80%, wat betekent dat er 720 bestellingen zijn geplaatst voor dit product (900 * 0.8 = 720).


5. Statistieken van Producten

Bij het product overzicht kun je inzien hoe goed een product verkoopt en hoeveel totale omzet je hebt verdient aan een product. Je komt in dit overzicht door op Producten te klikken in jouw dashboard. Achter elk product zie je de volgende cijfers: Standaardprijs, Omzet, Orders en Abonnementen.

In onderstand screenshot is de prijs van dit product €150,-, heeft een Omzet van €106.500,- gedraaid, zijn er 720 Orders geplaatst en heeft dit product 0 lopende abonnementen, omdat het een product is waar de klant eenmalig voor betaalt.


6. Statistieken van mijn Landingspagina's

Informatie over het verkeer van jouw landingspagina's, zoals het aantal weergaven en opt-ins, vind je via Statistieken > Pagina's in het linkermenu.

Voor uitgebreidere informatie over deze statistieken kan je terecht bij deze handleiding.


Voorbeelden van handige info die je snel kan aanroepen:

  • Als je wil weten hoeveel opzeggingen er hebben plaatsgevonden in de afgelopen maand?
    Ga naar Dashboard > Statistieken > Actief en selecteer de juiste periode. De rode grafiek geeft aan hoeveel opzeggingen er zijn geweest. De specifieke bestellingen en opzeggingen in deze periode vind je ook onder de grafiek.

  • Hoeveel abonnementen zijn er nu actief?
    Ga naar Dashboard > Abonnementen en filter op status 'Actief'.

  • Hoeveel trials zijn er nu actief?
    Ga naar Dashboard > Abonnementen en filter op status 'Trials'. Let wel op: de trials die al zijn beëindigd per einde van de periode vallen weg in dit overzicht. Deze hebben namelijk de status ‘Opgezegd’.

  • Hoeveel crediteringen hebben er plaatsgevonden afgelopen tijd?
    Ga naar Dashboard > Bestellingen en selecteer de juiste periode. Kies vervolgens voor het kies voor status ‘Gecrediteerd'. Je kan eventueel nog filteren op product als je dat wilt.


Mijn verkoopcijfers komen niet overeen met wat ik in mijn Mollie of Stripe Dashboard zie

Het kan zijn dat je in je Mollie of Stripe Dashboard andere cijfers ziet dan in je Plug&Pay account. No worries. Dit kan de volgende reden hebben:

  • Check altijd eerst of je zowel in Mollie of Stripe als in Plug&Pay de statistieken van exact dezelfde periode bekijkt. Als er een dag verschil in zit kan dat natuurlijk de cijfers beïnvloeden.

  • Let op dat in Plug&Pay sommige statistieken worden omgerekend naar de omzet per maand. Bijvoorbeeld: In Plug&Pay zie je als statistiek 'Doorlopende Omzet' 1000 euro staan. Dit bedrag kan ook bestaan uit jaarabonnementen die al zijn afgerekend bij Mollie of Stripe voor een heel jaar, maar die in Plug&Pay tot doorlopende maandomzet wordt berekend. Betalingen uit kwartaalabonnementen, jaarabonnementen en jaarbetalingen worden in Plug&Pay namelijk teruggerekend naar een maandomzet. Dat is dus een ander soort statistiek.

  • Beschouw het Mollie of Stripe Dashboard dus als het dashboard waarin je kan terugvinden wat exact op je rekening is gestort de afgelopen periode. Beschouw Plug&Pay als de bron voor je echte verkoopdata. Maak tussen beiden dus een goed onderscheid voor jezelf om te voorkomen dat je verkeerde conclusies trekt.

Was dit een antwoord op uw vraag?