Alle collectiesPhoenixAlgemene instellingen
Cookiemelding & privacy settings

Meer transparantie naar je bezoekers m.b.t het gebruik van cookies op jouw website

Kim Kunstman avatar
Geschreven door Kim Kunstman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Verschillende soorten cookies

Op jouw website kun je gebruik maken van drie verschillende type cookies voor verschillende doeleinden:

1. Functionele Cookies: Noodzakelijk voor basisfuncties. Zonder deze cookies kan jouw website niet functioneren.

2. Statistische Cookies: Anoniem informatie verzamelen van gebruikersgedrag op jouw website.

3. Marketing Cookies: Bezoekers volgen op jouw website. Hierdoor kan je relevante advertenties tonen gebaseerd op gebruikersgedrag.

Cookie-instellingen

Jij bent als website eigenaar verantwoordelijk voor het juist informeren van jouw bezoekers. Dit betekent dat je per custom script of cookie die je gebruikt moet aangeven voor wat voor doeleinden deze gebruikt worden!

Je kunt op 4 plekken gebruik maken van scripts.

1. Site-Wide (gehele website)

2. Specifieke landingspagina

3. Blog (categorie/ post)

4. Kennisbank (categorie/ artikel)

Per script moet je aangeven om wat voor type cookie dit gaat en dus voor welke doeleinden dit gebruikt gaat worden.

Welke cookies horen waar?

Hieronder hebben wij voor de meest voorkomende cookies voor je uitgezocht onder welke categorie dit valt. Gebruik je momenteel een ander soort script of ga je iets nieuws toevoegen dan moet je zelf achterhalen wat voor type script en dus cookie dit is!

• Facebook Pixel = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Google Analytics = Functioneel mits "anonymized", anders statistisch

• Mailblue / Active Campaign = Statistisch/marketing afhankelijk van gebruik.

• Linkedin Insight tag = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Affiliatecookie = Functioneel

❗Dit kan afwijken afhankelijk van het doeleinde waarvoor jij het script gebruikt!

Bij Instellingen > Tracking heb je een apart veld om jouw Facebook retargeting & conversion API en Google Analytics code te plaatsen. Phoenix zet dit automatisch neer onder de juiste cookie categorie.

❗Dit script hoef je dus niet nog extra toe te voegen of aan te passen.

💡 Voor meer informatie over het correct categoriseren van je scripts en cookies kun je terecht bij de autoriteit persoonsgegevens.

Cookiemelding aanpassen

Bij Instellingen > Cookies kun je de cookiemelding aanzetten.

Pas vervolgens je cookie melding aan naar eigen voorkeur;

• Kies een template voor je cookie bar.

• Geef een titel & een beschrijving aan je cookie melding.

• Verwijs naar je privacy policy.

• Pas indien gewenst de teksten op de buttons aan.

• Kies een kleur voor je cookie bar.

Cookies accepteren

Als bezoeker voor het eerst op jouw website komen verschijnt de cookie bar zoals jij die hebt ingesteld. Bezoekers hebben de mogelijkheid om direct de cookies te accepteren via de buttons of om zelf de voorkeuren aan te geven. Hiervoor klikt de bezoeker op het Tandwiel icoontje.

Je kunt bezoekers de mogelijkheid geven om deze voorkeuren op een later moment aan te passen. Vermeld hiervoor de volgende shortcode;
in jouw privacy verklaring:

[[cookieconsentopen text="Mijn cookie voorkeuren aanpassen"]]

Dit opent opnieuw de cookie pop-up zodat de voorkeuren aangepast kunnen worden.​

Privacy verklaring

Het hebben van een privacy policy is verplicht voor de AVG. Je dient hierin aan te geven welke persoonsgegevens jij verzamelt, waar je deze voor gebruikt en hoe je deze opslaat en beveiligd.

Heb je nog geen privacy verklaring? Maak deze dan eenvoudig aan via ons template.

Google Consent Mode V2

Google Consent Mode is een hulpmiddel voor websites die Google-diensten gebruiken om gegevens te verzamelen zonder afhankelijk te zijn van 'third-party' cookies. Voorheen was dat niet mogelijk zonder marketingtoestemming, maar met Google Consent Mode kan het nu wel.

Google biedt hiermee een oplossing voor het verdwijnen van third-party cookies, zodat je data kunt verzamelen en tegelijkertijd voldoet aan de nieuwe EU-regelgeving. De gegevens die worden verzameld zijn anoniem en worden op een privacyvriendelijke manier verwerkt. Het is wel belangrijk om Google Consent Mode correct in te stellen.

Hoe werkt het?

Wanneer een bezoeker cookies weigert, mogen gegevens niet meer via cookies worden opgeslagen. In plaats daarvan stuurt Google anonieme signalen (pings) naar hun servers. Hoewel deze pings minder gegevens bevatten dan cookies, zijn ze toch een effectieve manier om informatie te verzamelen wanneer cookies geweigerd worden. Deze anonieme pings helpen om de ontbrekende data aan te vullen, zodat je bijvoorbeeld advertenties kunt optimaliseren.

Om Google Ads te blijven gebruiken, is het noodzakelijk om Google Consent Mode te implementeren. Binnen Google Consent Mode zijn er twee opties:

1. Basis Consent Mode: Alleen gegevens van bezoekers die toestemming hebben gegeven, worden verzameld. Als een bezoeker geen toestemming geeft, wordt er geen data verzameld.

2. Geavanceerde Consent Mode: Gegevens van alle bezoekers worden verzameld, ongeacht toestemming. Bij weigering van cookies worden gegevens via pings verzameld. Deze gegevens zijn beperkter, maar helpen toch om de data-tekorten op te vullen.

Door Google Consent Mode goed in te stellen, kun je blijven profiteren van gegevensinzameling, zelfs nu third-party cookies verdwijnen. Hier lees je over hoe je Google Consent Mode V2 moet opzetten!

Wat moet ik in Phoenix regelen?

Vanuit Phoenix is er geen directe oplossing voor de Google Consent Mode V2.

Werk jij met een Google Tag Manager script? Van ons kan je een script krijgen waarmee je wel voldoet aan Consent Mode V2.

Naast dit script is het belangrijk dat jij de cookiemelding aan hebt staan, omdat jouw bezoekers moeten doorgeven of zij alleen functionele cookies of álle cookies accepteren.