Algemene instellingen
Cookiemelding & privacy settings

Meer transparantie naar je bezoekers m.b.t het gebruik van cookies op jouw website

Kim Kunstman avatar
Geschreven door Kim Kunstman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als website eigenaar ben je verantwoordelijk voor het informeren van jouw bezoekers over het gebruik van scripts & cookies. Daarnaast moet je jouw bezoekers de mogelijkheid geven om bepaalde cookies te kunnen weigeren.

Verschillende soorten cookies

Op jouw website kun je gebruik maken van 3 verschillende type cookies voor verschillende doeleinden. We lichten ze even kort voor je toe;

🍪 Functionele cookies;
Functionele cookies zijn noodzakelijke om een website te gebruiken. Ze worden gebruikt voor basisfuncties en zonder deze cookies kan de website niet functioneren

🍪 Statistische cookies;
Statistische cookies worden gebruikt om anoniem informatie te verzamelen over het gedrag van een bezoeker op de website.

🍪 Marketing cookies;

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen op de website. Hierdoor kunnen website-eigenaren relevante advertenties tonen gebaseerd op het gedrag van deze bezoeker.

Cookie-instellingen

Jij bent als website eigenaar zelf verantwoordelijk voor het juist informeren van jouw bezoekers. Dit betekent dat je per custom script of cookie die je gebruikt moet aangeven voor wat voor doeleinden deze gebruikt worden!

Je kunt op 4 plekken gebruik maken van scripts.

• A. Site-Wide (gehele website)

• B. Specifieke landingspagina

• C. Blog (categorie/ post)

• D. Kennisbank (categorie/ artikel)

Waar kun je deze scripts vinden en hoe pas je dit aan? In deze handleiding lees je meer over het gebruik van custom scripts: PHOENIX: Custom scripts gebruiken

Per script moet je aangeven om wat voor type cookie dit gaat en dus voor welke doeleinden dit gebruikt gaat worden. Functional/ Statistical/ Marketing
Doe dit voor alle scripts die je gebruikt op de website!

Welke cookies horen waar?

Jij bent als website-eigenaar dus ZELF verantwoordelijk dat je de cookies die je gebruikt onder de juiste categorie laat vallen. Functionele cookies worden altijd ingeladen. Plaats jij bijvoorbeeld marketingcookies in de functionele cookie sectie? Dat mag dus niet.😉

Hieronder hebben wij voor de meest voorkomende cookies voor je uitgezocht onder welke categorie dit valt. Gebruik je momenteel een ander soort script of ga je iets nieuws toevoegen dan moet je zelf achterhalen wat voor type script en dus cookie dit is!

• Facebook Pixel = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Google Analytics = Functioneel mits "anonymized", anders statistisch

• Mailblue/ Active Campaign code = Statistisch/ marketing afhankelijk van gebruik.

• Linkedin Insight tag = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Affiliatecookie = Functioneel

Let op: Dit kan afwijken afhankelijk van het doeleinde waarvoor jij het script gebruikt!

Via > instellingen > tracking heb je een apart veld om jouw Facebook Retargeting Script en Google Analytics code in te geven. Phoenix zet dit automatisch neer onder de bijbehorende categorie. Dus Facebook onder Marketing en Google Analytics onder statistisch (tenzij je Anonymize aan zet dan wordt dit functioneel). Dit script hoef je dus niet nog extra toe te voegen of aan te passen.

TIP: Voor meer informatie over het correct categoriseren van je scripts en cookies kun je terecht bij de autoriteit persoonsgegevens.

4. Cookies accepteren

Als bezoeker voor het eerst op jouw website komen verschijnt de cookie bar zoals jij die hebt ingesteld in de volgende stappen. Bezoekers hebben de mogelijkheid om direct de cookies te accepteren via de buttons of om zelf de voorkeuren aan te geven. Hiervoor klikt de bezoeker op het "settings" icoontje.

Je kunt bezoekers de mogelijkheid geven om deze voorkeuren op een later moment aan te passen. Vermeld hiervoor de volgende shortcode;
in jouw privacy verklaring:

[[cookieconsentopen text="Mijn cookie voorkeuren aanpassen"]]

Dit opent opnieuw de cookie pop-up zodat de voorkeuren aangepast kunnen worden.​

Cookiemelding aanpassen

Ga in je dashboard naar Settings > Privacy

Activeer de cookie notificatie.

Pas vervolgens je cookie melding aan naar eigen voorkeur;

• Kies een template voor je cookie bar (Ribbon of Pop-up)

• Geef een titel & een beschrijving aan je cookie melding

• Verwijs naar je privacy policy!

• Pas indien gewenst de teksten op de buttons aan

• Kies een fancy kleur voor je cookie bar

• Save en klaar! 🙌🏼

De pop-up (of ribbon) wordt nu getoond op jouw website!

Hieronder een voorbeeld hoe dit er uit komt te zien!

Privacy verklaring

Het hebben van een privacy policy is verplicht voor de AVG. Je dient hierin aan te geven welke persoonsgegevens jij verzamelt, waar je deze voor gebruikt en hoe je deze opslaat / beveiligd. Heb je nog geen privacy verklaring? Maak deze dan eenvoudig aan via ons template. Je leest meer over het maken van een Privacy Policy in het artikel -> Privacy Policy maken!

Disclaimer

Zoals toegelicht ben jij als website eigenaar zelf verantwoordelijk in het juist informeren van jouw bezoekers. Phoenix levert de functionaliteit maar is niet verantwoordelijk voor het gebruik van custom scripts en het correct informeren van jouw bezoeker.