Als website eigenaar ben je verantwoordelijk voor het informeren van jouw bezoekers over het gebruik van scripts & cookies.

Daarnaast moet je jouw bezoekers de mogelijkheid geven om bepaalde cookies te kunnen weigeren - Lieverkoekjes worden helaas niet gebakken! 😜

Klinkt misschien heel ingewikkeld, maar geen zorgen - we laten je stap voor stap zien hoe je ervoor zorgt dat jouw website aan de regels voldoet, zonder dat het je conversies gaat kosten.

Inhoud

1. Uitleg cookie bar & scripts

2. Cookie instellingen

3. Welke cookies horen waar?

4. Cookie melding aanpassen

5. Privacy verklaring

6. Disclaimer

1. Uitleg cookie bar & scripts

Je hebt het vast wel eens ergens op een website voor bij zien komen: Een pop-up met veel te veel vinkjes om aan en uit te zetten en uiteindelijk ben je vergeten wat je eigenlijk op de website kwam doen. Doei Dag conversie! 👋🏼

Phoenix zou Phoenix niet zijn als we geen rekening zouden houden met de functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en conversie van jouw website. De nieuwe Phoenix cookiebar zorgt dat jij aan deze nieuwe regels kunt voldoen en beperkt het irritatiegehalte omtrent cookies voor jouw bezoekers (en stimuleert ze om alle cookies te accepteren). Dit is hoe deze eruit kan zien:

Je kunt de teksten & kleuren in de cookiemelding zelf aanpassen, dat wordt later in deze handleiding toegelicht.

Op jouw website kun je gebruik maken van 3 verschillende type cookies voor verschillende doeleinden. We lichten ze even kort voor je toe;

🍪 Functionele cookies;
Functionele cookies zijn noodzakelijke om een website te gebruiken. Ze worden gebruikt voor basisfuncties en zonder deze cookies kan de website niet functioneren

🍪 Statistische cookies;
Statistische cookies worden gebruikt om anoniem informatie te verzamelen over het gedrag van een bezoeker op de website.

🍪 Marketing cookies;

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen op de website. Hierdoor kunnen website-eigenaren relevante advertenties tonen gebaseerd op het gedrag van deze bezoeker.

2. Cookie instellingen

Jij bent als website eigenaar zelf verantwoordelijk voor het juist informeren van jouw bezoekers. Dit betekent dat je per custom script of cookie die je gebruikt moet aangeven voor wat voor doeleinden deze gebruikt worden!

Gebruikt jij al custom scripts? (Denk aan tracking codes van je email software, linkedin insight tag etc.) Loop deze dan eerst even na of deze goed staan! Standaard worden deze namelijk gecategoriseerd onder "functional"

Dit betekent niet automatisch dat dit ook klopt! Loop deze dus nog even na.

Je kunt op 4 plekken gebruik maken van scripts.

• Site-Wide (gehele website)

• Specifieke landingspagina

• Blog (categorie/ post)

• Kennisbank (categorie/ artikel)

Waar kun je deze scripts vinden en hoe pas je dit aan? We lichten het toe.

A. Site-Wide scripts
Deze huidige scripts vind je via jouw dashboard Settings > General > Site-wide Custom scripts

Via het potlood kun je deze scripts aanpassen.
Je komt dan in de omschrijving van dit script. Jouw huidige scripts krijgen standaard de naam; "Migrated HTML head-tags" Voor jouw eigen overzicht adviseren wij je dit aan te passen naar een herkenbare naam. Bv Linkedin Insight Tag.
Kies dan of dat dit script in <head> of <body> thuis hoort.

Vervolgens moet je aangeven om wat voor type cookie dit gaat en dus voor welke doeleinden dit gebruikt gaat worden. Functional/ Statistical/ Marketing
Doe dit voor alle scripts die momenteel actief zijn op de website!

Nieuw Site-Wide Script toevoegen
Wil je een nieuw stukje script site-wide toevoegen aan de website? Dit doe je door hier + Add script te klikken. Geef het script een herkenbare naam, geef aan of dat dit in <head> of <body> moet staan, kies het type script en plak je code in het veld achter het slotje.

B. Scripts op een specifieke pagina
Naast side-wide scripts is het ook mogelijk dat je op een specifieke pagina een stukje script hebt of wilt hebben. Om deze te vinden en indien nodig aan te passen als volgt;
Open de pagina is het dashboard en ga naar de pagina settings > General settings.
Onderaan vind je het stukje Custom Scripts & Styling.

C. Script in blogs
Wil je een script toevoegen aan een blog categorie of post? Als volgt;
Ga naar content en open de categorie of blogpost. Onderaan vind je de instellingen voor de scripts;

D. Script in kennisbank artikelen
Wil je een script toevoegen aan een kennisbank categorie of artikel? Als volgt;
Ga naar content en open de kennisbank categorie of het artikel. Onderaan vind je de instellingen voor de scripts;

3. Welke cookies horen waar?

Jij bent als website-eigenaar dus ZELF verantwoordelijk dat je de cookies die je gebruikt onder de juiste categorie laat vallen. Functionele cookies worden altijd ingeladen. Plaats jij bijvoorbeeld marketingcookies in de functionele cookie sectie? Dat mag dus niet.😉

Hieronder hebben wij de meest voorkomende cookies voor je uitgezocht onder welke categorie dit valt. Gebruik je momenteel een ander soort script of ga je iets nieuws toevoegen dan moet je zelf achterhalen wat voor type script en dus cookie dit is!

• Facebook Pixel = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Google Analytics = Functioneel mits "anonymized", anders statistisch

• Mailblue/ Active Campaign code = Statistisch/ marketing afhankelijk van gebruik.

• Linkedin Insight tag = Statistisch. Bij gebruik van retargeting ads is dit marketing.

• Affiliatecookie = Functioneel

Let op: Dit kan afwijken afhankelijk van het doeleinde waarvoor jij het script gebruikt!

In de general settings van Phoenix heb je een apart veld om jouw Facebook Retargeting Script en Google Analytics code in te geven. Phoenix zet dit automatisch neer onder de bijbehorende categorie. Dus Facebook onder Marketing en Google Analytics onder statistisch (tenzij je Anonymize aan zet dan wordt dit functioneel). Dit script hoef je dus niet nog extra toe te voegen of aan te passen.

Bezoekers zien het volgende scherm als ze op het "settings" icoontje klikken in de cookiemelding om zelf te kiezen welke cookies ze willen:

Voor meer informatie over het correct categoriseren van je scripts en cookies kun je terecht bij de autoriteit persoonsgegevens.

Je kunt bezoekers de mogelijkheid geven om deze voorkeuren op een later moment aan te passen. Vermeld hiervoor de volgende shortcode;
[[cookieconsentopen text="Mijn cookie voorkeuren aanpassen"]] in jouw privacy verklaring. Dit opent opnieuw de cookie pop-up zodat de voorkeuren aangepast kunnen worden. 🤩

4. Cookie melding aanpassen

Ga in je dashboard naar Settings > Cookies & Privacy

Activeer de cookie notificatie.

"Script compatibility" is een functie die je standaard uit kunt laten. Deze functie herlaad je pagina wanneer een bezoeker zijn/haar cookievoorkeuren heeft aangegeven. Iets minder fijn voor de gebruikerservaring, maar het kan nodig zijn als je een custom script op je site gebruikt die niet goed werkt i.c.m. de cookiemelding. Activeer dit dus alleen als je scripts gebruikt die niet lijken te werken na het activeren van je cookiemelding.

Pas vervolgens je cookie melding aan naar eigen voorkeur;

• Kies een template voor je cookie bar (Ribbon of Pop-up)

• Geef een titel & een beschrijving aan je cookie melding

• Verwijs naar je privacy policy!

• Pas indien gewenst de teksten op de buttons aan

• Kies een fancy kleur voor je cookie bar

• Save en klaar! 🙌🏼

(het is niet mogelijk om voor de afbeelding van het koekje een andere afbeelding te kiezen of deze een andere kleur te geven dan de buttons. Wellicht later nog ;-))

De pop-up (of ribbon) wordt nu getoond op jouw website! 🤩
Hieronder een voorbeeld hoe dit er uit komt te zien!

5. Privacy verklaring

Het hebben van een privacy policy is verplicht voor de AVG. Je dient hierin aan te geven welke persoonsgegevens jij verzamelt, waar je deze voor gebruikt en hoe je deze opslaat / beveiligd. Heb je nog geen privacy verklaring? Maak deze dan eenvoudig aan via ons template. Je leest meer over het maken van een Privacy Policy in het artikel -> Privacy Policy maken!

6. Disclaimer

Zoals toegelicht ben jij als website eigenaar zelf verantwoordelijk in het juist informeren van jouw bezoekers. Phoenix levert de functionaliteit maar is niet verantwoordelijk voor het gebruik van custom scripts en het correct informeren van jouw bezoeker.