Een nieuwe blog maken

Ga aan de slag met het schrijven van blogs

Frederieke Slinger avatar
Geschreven door Frederieke Slinger
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Klaar om een nieuwe blog aan te maken? In dit artikel lees je hoe je dat doet!

Het aanmaken van een blog

Voor het aanmaken van een blog ga je via de beheeromgeving naar Content > Blogs:

Je komt dan terecht in jouw blog overzicht. Via de blauwe button 'Create New Blog' kan je een nieuwe blog aanmaken:

Het toevoegen en opmaken van tekst

Na het creëren van een nieuwe blog kan je starten met het schrijven van de blog. De tekst van de blog verwerk je in de 'Blog post content'. Je maakt een titel, stelt de slug in en verwerkt de tekst in het content veld.

Je hebt de volgende opmaak-mogelijkheden:

Standaard wordt de tekst regulier verwerkt. Daarnaast heb je de mogelijkheid een tekst bold of italic te maken. Je kan de tekst onderstrepen met 'Underlined' en doorhalen met 'Strikethrough':

Je kan aan de tekst een link toevoegen via 'Instert link', verschillende koppen instellen, een quote toevoegen en werken met een tekstkleur en emoticons.

Er zijn instellingen voor het centreren van de tekst plus het toevoegen van een opsomming door middel van nummering of met bolletjes:

Ook kan je een afbeelding toevoegen via de media library en video's door het verwerken van de url van de video vanuit de videosoftware waarmee je werkt:

Tekstwijzigingen kan je ongedaan maken, maar ook herstellen:

Belangrijk is dat je tekst zonder opmaak plakt in een nieuwe blog. Mocht je toch opmaak hebben gekopieerd uit een ander systeem, dan kan je via het gummetje 'Clear Formating' de opmaak verwijderen.

Je kan werken met een 'Code View':

Tot slot kan je code invoegen via 'Instert Code' en een 'Embed Code':

Het toevoegen van een categorie

Rechts van de tekstinstellingen kan je de 'Publish & Settings' vinden.

Via 'Publish' kan je instellen of een blog opgeslagen mag worden in concept via de button 'Draft', direct gepubliceerd via 'Publish' of kan je de blog inplannen voor publicatie.

Bij de 'Settings' van de blog kan je een auteur toevoegen, een categorie toekennen, instellen of je het mogelijk wil maken dat lezers reageren, de blog wil optimaliseren voor mobiel gebruik en of de blog bovenaan in de categorie geplaatst mag worden.

Nog geen categorie aangemaakt? In deze handleiding kan je lezen hoe je er snel eentje aanmaakt :)

Het toevoegen van een Blog post image

Je kan via de 'Blog post image' een afbeelding toevoegen aan een blog. Deze afbeelding wordt getoond bovenaan de blog en in het overzicht van de blogs als je deze aanmaakt.

Het toevoegen van een Blog post template

Standaard krijgt een blog het default template. Als je de blog wil koppelen aan een ander template dan kan je via het uitklapmenu een ander template selecteren.

De SEO settings

Als je naar beneden scrolt dan zie je daar de SEO settings. Hier kun je de SEO Title en SEO Description instellen van je blog. Verwerk hier de zoekwoorden in waarmee jij wil scoren in Google!

Als je het artikel wil delen op jouw social media, maar een afwijkende titel, beschrijving en foto gebruiken dan kan je deze via de Social sharing instellen.

Tot slot kan je onderaan de blog ook opslaan in concept, publiceren of een publicatiedatum instellen:

Als je de blog al eens hebt opgeslagen in concept dan is het alleen mogelijk deze op te slaan of in te plannen:

Was dit een antwoord op uw vraag?