Algemene instellingen
PHOENIX: Een rol aanmaken voor gebruikers in jouw Phoenix website
PHOENIX: Een rol aanmaken voor gebruikers in jouw Phoenix website

Bepaal waar gebruikers toegang toe hebben

Maartje Daems avatar
Geschreven door Maartje Daems
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het kan zijn dat samen met een compagnon aan de website wil werken of dat je een copywriter inhuurt die alleen blogs mag schrijven in jouw website, maar geen salespagina's mag aanpassen. Met rollen bepaal jij zelf waar iemand bij mag, en misschien nog wel belangrijker: waar niet.

INHOUD

1. Naar het beheer van de website

Ga in de sitemanager naar de site waarvoor je een rol wil aanmaken, en klik op de knop beheer naast de website:

Vervolgens kun je in het menu naar Rollen. Hier zie je alle bestaande rollen die je binnen de website hebt, en kun je nieuwe rollen aanmaken.

2. De bestaande standaardrollen

Standaard heb je al een aantal rollen binnen jouw website: super-admin, admin, marketing, editor en author.

• Super-admin
    De super-admin is de eigenaar van de website. De super-admin is de enige gebruiker die via de sitemanager kan inloggen.

• Admin
    De admin kan niet via de sitemanager inloggen, maar heeft voor de rest wel alle rechten binnen jouw website.

• Marketing
    Iemand met de rol 'marketing' kan wel pagina's aanpassen, maar niet in het content-gedeelte van jouw website.

• Editor
    Een editor kan zowel pagina's als andere content (blogs, kennisbank) aanpassen.

• Author
    Een author kan alleen aanpassingen maken binnen de blogs.

Wil je specifieker weten wat gebruikers met deze rollen kunnen? Je kunt op het oogje naast de rol klikken. Hier kun je precies zien wat er binnen de rol valt:

De permissies van standaardrollen kun je niet aanpassen. Mocht je bepaalde onderdelen aan- of uit willen zetten, kun je hiervoor een eigen rol voor maken.

3. Een nieuwe rol aanmaken

Om een nieuwe rol aan te maken, klik je op de knop Nieuwe rol:

Je kunt de nieuwe rol een naam geven, en vervolgens met de permissies besluiten waar gebruikers met deze rol wel bij mogen, en waar niet:

4. Een rol toewijzen aan een gebruiker

Je weet nu hoe je bestaande rollen kunt gebruiken, en hoe je eigen rollen kunt aanmaken.

Als je een gebruiker bewerkt of aanmaakt, kun je deze rol toewijzen aan de gebruiker.

Heb je nog geen gebruiker aangemaakt om een rol aan toe te kennen? Maak deze dan aan met deze handleiding: PHOENIX: Een gebruiker aanmaken voor jouw website