Alle collectiesPhoenixAlgemene instellingen
PHOENIX: Een rol aanmaken/ aanpassen voor gebruikers van jouw Phoenix website
PHOENIX: Een rol aanmaken/ aanpassen voor gebruikers van jouw Phoenix website

Bepaal de rechten/ toegang van de gebruikers van jouw Phoenix website

Maartje Daems avatar
Geschreven door Maartje Daems
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Heb je een gebruiker toegang gegeven tot jouw website maar wil je niet dat deze toegang heeft tot alle onderdelen van jouw website? Met rollen bepaal jij zelf waar iemand de rechten voor heeft, en misschien nog wel belangrijker: waar voor niet!

Denk bijvoorbeeld aan een copywriter die alleen blogs mag publiceren maar geen pagina's bewerken. Hier lees je hoe je dit in kunt stellen.

Een rol toewijzen aan een gebruiker

Om de rol van een gebruiker aan te passen ga je naar > instellingen > gebruikers

Daar zie je een overzicht van alle gebruikers die toegang hebben tot deze website. Klik achter de gebruiker op het potloodje om de gebruikersinformatie weer te geven.

Bij het kopje Rol zie je staan welke rol deze gebruiker op dit moment heeft. Door hier op te klikken kun je een van de andere mogelijkheden selecteren.

De rollen waar je uit kunt kiezen zijn:

Wil je meer informatie over welke rechten die bij deze rollen horen? Hieronder lees je daar meer over.

De rechten van een rol inzien

Om de rechten van een bepaalde rol in te zien moet je naar de sitemanager. Daar klik je op beheer naast de website waar je de rol voor wil aanpassen.

Via het tabblad rollen vind je een overzicht van de standaard rollen binnen Phoenix.

• Super-admin
    De super-admin is de eigenaar van de website. De super-admin is de enige gebruiker die via de sitemanager kan inloggen.

• Admin
    De admin kan niet via de sitemanager inloggen, maar heeft voor de rest wel alle rechten binnen jouw website.

• Marketing
    Iemand met de rol 'marketing' kan wel pagina's aanpassen, maar niet in het content-gedeelte van jouw website.

• Editor
    Een editor kan zowel pagina's als andere content (blogs, kennisbank) aanpassen.

• Author
    Een author kan alleen aanpassingen maken binnen de blogs.

Wil je weten welke rechten gebruikers met deze rol hebben? Je kunt op het oogje naast de rol klikken voor meer informatie.

Er wordt een overzicht getoond met de functionaliteiten die horen bij deze rol.

ℹī¸ De rechten van de standaard rollen kun je niet aanpassen. Mocht je bepaalde
onderdelen willen wijzigen, dan kun je hiervoor een eigen rol aanmaken.

Een nieuwe rol aanmaken

Om een nieuwe rol aan te maken klik je in het overzicht op de knop + Nieuwe rol

Geef de nieuwe rol een naam en klik op de knop opslaan

Bij het overzicht van de functionaliteiten kun je door middel van de schuifje de rechten toekennen of juist ontzeggen.