Alle collecties
Phoenix
Koppelen
PHOENIX: Koppelen met Google Search Console
PHOENIX: Google Search Console - Sitemaps toevoegen
PHOENIX: Google Search Console - Sitemaps toevoegen

Het toevoegen van sitemaps aan Google Search Console

Frederieke Slinger avatar
Geschreven door Frederieke Slinger
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om het proces van het indexeren van jouw website in Google te versnellen, kun je je website te koppelen aan Google Search Console. Na het koppelen en het verifiëren van jouw website kun je de sitemap toevoegen aan Search Console.

In deze handleiding wordt behandeld:


Moet je de koppeling en verificatie nog doen begin dan eerst met de volgende handleiding.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is eigenlijk een overzicht van alle URL's die jouw website bevat. Een zoekmachine kan deze sitemap 'lezen' en hierdoor laat je de zoekmachine weten welke pagina's er op jouw site staan, en welke ze zullen moeten indexeren. Hiervoor zul je in Google Search Console jouw sitemap moeten toevoegen.

De sitemap in Phoenix

Als je jouw Sitemap in een Google Search Console wil toevoegen dan kan je de Sitemap openen via het dashboard > Instellingen > Tracking:

Vervolgens open je de sitemap via de paarse button Open Sitemap:

De sitemap wordt geopend. De URL van de sitemap heb je nodig. In mijn geval is dat de volgende: https://formathandleidingen.phoenixsite.nl/sitemap_index.xml/

Belangrijk is dat de sitemap van Phoenix niet aan te passen is. De sitemap wordt automatisch gegenereerd.

Mocht je pagina's niet in de sitemap willen omdat deze niet geïndexeerd hoeven te worden kan je de pagina's plaatsen op No index via de instellingen van de pagina > SEO: SEO Index:

2. De sitemap uploaden in Google Search Console

Links in het menu van Google Search Console openen we de tab Index > Sitemaps.

Daar kan de sitemap toegevoegd worden.

De sitemap kun je toevoegen door de slug te kopiëren en te plakken. De url van mijn Sitemap is: https://formathandleidingen.phoenixsite.nl/sitemap_index.xml/. Ik heb dus nodig: sitemap_index.xml. Na het toevoegen klik je op de blauwe button Verzenden:

Je kan vervolgens testen om te kijken of de sitemap werkt. Na het testen kan je als laatste stap de sitemap verzenden zodat deze wordt verstuurd aan Search Console.

Het insturen van een sitemap betekent nog niet dat je meteen zichtbaar bent op Google. Daarvoor moet je nog een beetje geduld hebben!

Was dit een antwoord op uw vraag?