Plug&Pay: Administratief
Btw-regels fysieke producten (OSS-regeling)
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Lever je fysieke producten in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Als je in deze categorie in een kalenderjaar meer dan €10.000 omzet hebt, moet je btw rekenen volgens de tarieven van het land van de afnemer.

In dit artikel leggen we je nog even kort uit hoe je dit in Plug&Pay moet instellen :-).

Hoe weet ik of dit voor mij geldt?

Binnen Plug&Pay kunnen wij niet zien en niet bepalen of jij met jouw omzet boven de omzetdrempel zit in deze categorieën. Dit zul je dus zelf moeten bepalen. Nadat je dit besloten hebt, kun je vervolgens de btw-instellingen in Plug&Pay correct invullen voor jouw situatie.

Twijfel je of je gebruik moet maken van deze regeling? Via de Belastingdienst kun je terugvinden hoe deze regeling precies zit bij verschillende situaties. Of neem contact op met een adviseur die specifiek met jou kan meekijken en je kan adviseren welke instellingen in Plug&Pay jij moet gebruiken.

Btw-instellingen in Plug&Pay

De btw-instellingen hebben in Plug&Pay een nieuwe plek gekregen. Bij Instellingen > Algemeen > Btw kun je deze instellingen nu terugvinden:

Je ziet hier drie opties onder elkaar staan. Als eerste kun je aangeven in welk land je aangifte doet.

Vervolgens kun je aangeven of je wil dat er bij verkoop buiten de EU 0% btw gerekend wordt. Dit was al een bestaande functie van Plug&Pay die je voorheen op een andere plek kon vinden (onder Instellingen > Betalingen). Deze optie staat dus verder los van de gewijzigde btw-regels.

Als derde optie zie je Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU. Dit is de plek waar je de instellingen rondom de btw van je producten aanpast. Klik op de knop Nu instellen naast deze optie om aan de slag te gaan.

Instellingen voor OSS instellen

Als je hebt geklikt op de knop om aan de slag te gaan, opent er scherm waarin je meerdere stappen ziet.

Introductie

Als eerste zie je de introductie waar nogmaals uitgelegd wordt wat deze regeling precies inhoudt. Deze informatie kun je ook in deze handleiding vinden, maar herhaling kan geen kwaad natuurlijk :-).

Lees dit nog even door zodat je het zeker snapt, en klik vervolgens verder naar stap 2.

Domein valideren

Gebruik je een eigen domein? Dan zal ook jouw domeinnaam nog gevalideerd moeten worden voordat je de OSS-instellingen aan kan zetten. Als deze nog niet goed staan, krijg je dit als volgende stap te zien.

Btw-profielen

Om de btw goed te berekenen, werken we met Plug&Pay met btw-profielen. Je kunt een btw-profiel aanmaken. Per btw-profiel stel je in wat het btw-percentage per land moet zijn. Straks bij een volgende stap kun je dit btw-tarief aan een product koppelen.

Standaard hebben we het profiel Standaard btw-hoog. Je ziet direct welke btw-percentages per land hierbij gelden. Voor veel producten zul je dit profiel nodig hebben.

Heb je ook producten met een lager tarief? Dan zul je zelf een afwijkend btw-profiel moeten aanmaken:

Vervolgens kun je bij dit profiel per land het btw-percentage selecteren dat je nodig hebt:

Vul je één van de landen niet in bij het btw-profiel? Als je toch een product verkoopt aan iemand die in dit land gevestigd is, wordt het standaardtarief van dit land gerekend.

Heb je de btw-profielen aangemaakt die jij nodig hebt? Klik dan op de knop Naar stap 3 om verder te gaan.

Boekhouding (optioneel)

Heb je in Plug&Pay een boekhoudkoppeling (zoals Reeleezee) geïnstalleerd? Alleen dan zie je de stap Boekhouding.

Hier geef je aan of Plug&Pay de btw moet inboeken op basis van de productgroep, of op basis van de btw-groep. Weet je niet welke je moet kiezen? Laat dan de optie staan zoals het standaard staat (omzet boeken op productgroepen).

Producten

Bij de volgende stap zie je een lijst van alle producten die jij in jouw Plug&Pay hebt. Je kunt hierbij aangeven of je wil dat er voor dit product gebruik wordt gemaakt van deze instellingen. Als dat het geval is, geef je aan welk btw-profiel er gebruikt moet worden voor dit product.

Belangrijk om te weten:

• Producten waarbij je bij de instellingen hebt aangegeven dat het een fysiek product is, worden automatisch geselecteerd.

• Is het product dat je selecteert een abonnement? Na het selecteren van het btw-profiel, geldt dit btw-profiel ook voor je bestaande abonnementen. Deze abonnementen veranderen dus mee en hoef je niet handmatig aan te passen.

• De producten die je inclusief btw hebt ingesteld, kosten ook na het aanzetten van deze instellingen overal hetzelfde. Een product van €10 incl. btw kost dus bijvoorbeeld in Duitsland én in Nederland €10. Welk percentage btw is verschilt alleen.

• Bij producten die je exclusief btw hebt ingesteld, worden de verschillende btw-percentages erbij opgeteld. Dan zul je dus hebben dat een product in Duitsland en in Nederland een andere totaalprijs heeft, door deze verschillende btw-percentages.

Overzicht

Heb je alle producten geselecteerd waarbij je een btw-profiel wil gebruiken en het juiste profiel gekozen? Klik dan verder naar de laatste stap (Overzicht). Hier kun je aangeven op welke dag je wil dat deze instellingen actief worden. Hierdoor kun je al eerder de instellingen goed zetten, en dat het op een later moment automatisch ingaat.

Je instellingen zijn opgeslagen en je kunt klikken op Wizard sluiten.

Instellingen achteraf aanpassen

Wil je achteraf nog instellingen aanpassen? Je kunt altijd terugkeren naar deze instellingen door te klikken op Instellingen aanpassen bij de btw-instellingen:

Hulp nodig?

Heb je vragen over de OSS-regeling, bijvoorbeeld over welke instellingen jij specifiek moet gebruiken? Voor financiële vragen is het beste om de Belastingdienst te checken, of advies te vragen aan jouw financieel adviseur.

Heb je een vraag over hoe je jouw gewenste instellingen in Plug&Pay moet doorvoeren? Neem dan contact op met onze support, via de chat rechtsonder in je scherm!